Mit kell tudnia az érelmeszesedés folyamatáról és kockázatairól?

588
HOZZÁSZÓLÁS:

Ahogy öregszünk, ereink falában egyre több zsír és mész rakódik le. Az érelmeszesedés (latinul athieroscierosis; az athero előtag morzsalékot, a scierosis utótag megkeményedésterelmeszesedes, kőszerűvé válást jelent) folyamata tulajdonképpen már születésünkkor megkezdődik, látható változásokat azonban csak a húszas éveink végén okoz.

Az érelmeszesedés folyamata

Első lépésként a vérben szállított zsírok egy része letapad az erek belső felszínén, ezt hívjuk zsíros csíknak. A zsír odavonzza a vér egyes sejtes elemeit, amelyek felfalják, és eddig még nem teljesen tisztázott mechanizmus révén a helyszínen csapdába is esnek, s többé nem tudnak elmozdulni.

Végül a már meglévő zsíros-sejtes elváltozásba kalcium épül be, amitől az érfal az érintett területen merevvé, rugalmatlanná válik. Ezt hívjuk meszes plakknak.

A plakk később megsérülhet, letöredezhet és a véráramba kerülhet, vagy felszínén alvadás indulhat be. Az alvadék hasonlóképpen leszakadhat, a keringéssel tovasodródhat, és kisebb ereket el is zárhat. Így alakulhat ki pl. stroke vagy szívinfarktus.

Külső sérülések hatásai

Hasonló szövődményeket okozhat az artériák falának mechanikai károsodása is. Az artériák fala három rétegből áll, amelyek nagyobb ütés vagy csavaró jellegű nyíróerők hatására elválhatnak egymástól, a támasztékát vesztett belső réteg beboltosulhat az ér üregébe a véráramlás útját állva, vagy lelassíthatja az adott szakasz véráramlását annyira, hogy ott a vér alvadni kezd, és végül a véralvadék zárja el az eret.

A túlterhelt erek nagyon veszélyesek

A magas vérnyomás vagy a cukorbetegség által erősen igénybe vett kiserek nem csupán elzáródás, hanem repedés útján is okozhatnak stroke-ot; a különbség az, hogy míg az előbbi mechanizmus a vérellátás megszűnését, az utóbbi az adott agyi terület vérrel való elárasztódását eredményezi. Ennek megfelelően az előbbi általában több, kisebb elszórt terület infarktusát, ún. lacunáris infarktusokat, az utóbbi pedig egy összefolyó terület bevérzését okozza.

Az agyi artériák érelmeszesedés következményeként való elzáródása különösen gyakori az ázsiai és az afrikai rasszokban, esetükben az érelmeszesedés ugyanis gyakran előbb érinti a koponyán belüli, mint a koponyán kívüli artériákat. Ritkább esetekben nem csupán az artériák, hanem az agyi vénák is elzáródhatnak alvadékképződés következtében, ilyen lehetséges pl. terhesség vagy fertőző betegség idején.

588
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]