Mi a különbség a „jó” és a „rossz” koleszterin között?

594
HOZZÁSZÓLÁS:

A koleszterinmolekula maga csak egyféle. Miért van mégis az, hogy sokat lehet hallani úgynevezett „jó” és „rossz” koleszterinről? Hogy lehet egy koleszterinmolekula „jó” vagy „rossz”, mi dönti ezt el?koleszterin

A szervezet valamennyi anyagának szállítója a vér, aminek döntő része víz. A zsírok azonban – köztük a koleszterin is – vízben nem oldódnak. Ahhoz, hogy mégis eljussanak a vérrel, mint közvetítő közeggel céljukhoz, vízben oldhatókká kell válniuk. Ez szállítófehérjék segítségével valósul meg, ezekhez kötődve már a koleszterin is (és egyéb zsírok is) a vérben kényelmesen utazhatnak. A koleszterin (és egyéb zsírok), valamint a szállítófehérjék együttesét lipoproteineknek nevezzük.

A lipoproteinek fontos alkotórészei a szállítófehérjék, amelyeket apoproteineknek nevezünk, és amelyek nemcsak szállítják, de a sejtek membránjának kitüntetett részeihez, a receptorokhoz kötődve a sejtekbe juttatják a zsírokat. Mindezek mellett ezek az apoproteinek a koleszterin lipoproteinek közötti átadását is lebonyolítják, illetve szabályozzák. A zsírbontásban is részt vesznek.

A koleszterin felszívódása

A bélből a koleszterin a bélhámsejtekbe kerülve, felszívódva hozzájárul a bélfalban keletkező hatalmas zsírcseppszerű lipoproteinek, a kilomikronok képződéséhez, amelyek a bélfal nyirokútjain keresztül a keringésbe jutnak.

Ezek a lipoproteinek nagy mennyiségben tartalmazzák a vér másik fontos zsírféleségét, a triglicerideket. A kilomikronok a keringésben a zsírbontó enzimek hatására trigliceridtartalmuktól fokozatosan megszabadulva, koleszterinjüket a májsejtekbe továbbítják. A májban újabb lipoproteinek veszik fel a koleszterint és a triglicerideket, és juttatják el azokat a sejtekhez.

Ezt a lipoproteintípust, amelyik a szervezet összes  sejtjének koleszterinszállítója, kis sűrűségű lipoproteinnek, angol szóval low density lipoproteinnek, LDL-nek nevezzük. Voltaképpen az LDL emelkedett vérszintje határozza meg a vér teljes koleszterinszintjét.

Ennek megfelelően az LDL-koleszterin nevezhető az erek támadójának, a „rossz” koleszterinnek, hiszen ha a vérben túl sok LDL kering, az a perifériás szövetek felé túlzott mennyiségű koleszterint szállít. Ez elsősorban abból a szempontból káros, hogy bizonyos szövetek lassú koleszterinforgalmúak, tehát nehezen tudnak koleszterintartalmuktól megszabadulni. Ilyen szövet pl. a bőr vagy a lép.

A legnehezebben az artériafal szabadul meg koleszterintartalmától, így a magas koleszterintartalom az érfalban egyértelműen kedvez a plakk-képződésnek.

A szövetekből a májba a fölösleges koleszterint az úgynevezett nagy sűrűségű lipoprotein, angolul a high density lipoprotein (HDL) szállítja. Ez a lipoprotein szabadítja meg a szerveket, többek között az érfalakat a többletkoleszterintől, ez a „jó” koleszterin.

Tehát a „jó” és a „rossz” koleszterin ugyanaz a molekula, csak a hordozófehérje és a mozgásirány más.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Gyetvai Attila szerint:

    Ha a jó koleszterin csökken, akkor megnő az érelmeszesedés, az agyvérzés, valamint a szívinfarktus, kockázata. A jó koleszterin növekedése érdekében együnk minél több antioxidáns (spenót, káposzta, paradicsom) és b3 vitamin tartalmú ételt (csirke, különböző halak, máj)

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]