Ezért válassza inkább a telítetlen zsírsavakat – Az omega-3 és az omega-6 előnyei

581
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elfogyasztott koleszterin mennyiségének csökkentése mellett legalább annyira fontos, hogy csökkentsük az elfogyasztott úgynevezett telített zsírok mennyiségét is, miközben a telítetlen zsírok mennyiségét növeljük.omega-3-sziv-egeszseg-05

A telítetlen zsírok a szív barátjai

Számos vizsgálat igazolta már, hogy ugyanannyi zsír bevitele mellett a koleszterinszint emelkedik, ha telített zsírokat viszünk be, míg csökken, ha telítetleneket.

A telítetlen zsírsavak nemcsak a vér koleszterinszintje, de az érelmeszesedés folyamata szempontjából is kedvezőek. A telített zsírok döntően az állati eredetű zsiradékokban fordulnak elő. A táplálék koleszterintartalmánál jelentősebb mértékben emelik a vér koleszterinszintjét, ráadásul úgy, hogy a „jó” (HDL) és a „rossz” (LDL) koleszterin arányát hátrányosan befolyásolják.

Ezzel szemben az ún. telítetlen zsírsavak, amit elsősorban növényi zsiradékok (pl. olívaolaj, olajos magvak) tartalmaznak, az érrendszer szempontjából kedvezőek. Ezek a zsírsavak legalább egy kettős-kötést tartalmaznak.

Az omega-3 és az omega 6-zsírsavak előnyei

Megkülönböztetünk egyszeresen telítetlen (pl. olajsav, az olívaolaj tartalmazza), és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A többszörösen telítetlen zsírsavak közül nagyon előnyösek az ún. omega-3 és omega-6 zsírsavak, ahol az omega és a szám az egyik kettős kötés pozíciójára utal.

Az omega-3 zsírsavak vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásuk mellett a súlyos szívritmuszavarok és a hirtelen szívhalál esélyét is csökkentik.

Omega-3 zsírsavak nemcsak növényekben (linolénsav a lenmag, szója- és repceolajban), hanem halolajokban is fellelhetőek. De vigyázat, energiatartalom szempontjából a kétféle zsiradék között nincs különbség! Ha sokat eszünk belőlük (dió, mogyoró, pisztácia stb.), állati (emberi) zsiradékká alakulnak át, ami pl. a hason lerakódva már ismét kedvezőtlen hatású.

Tehát ha zsiradék kell a főzéshez, a növényi olajok kedvezőbbek, mint az állati zsír, de túlzott mennyiségben fogyasztva ugyanúgy hizlalnak, mint az állati eredetű zsiradékok, és így közvetve növelik a szív- és érrendszeri rizikót.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]