Amit tudnia kell a magas vérnyomás súlyos szövődményeiről

602
HOZZÁSZÓLÁS:

Érrendszeri károsodások

A vérnyomás emelkedése súlyosan károsíthatja az érrendszert, s az érrendszeri károsmagasvernyomasodások következtében életfontosságú szervek vérellátása romolhat. A károsodások kialakulásának lényege az, hogy az érfal megvastagodik, az izom alkotóelemeinek mennyisége is és a kötőszöveti sejtek és rostok mennyisége is megnő, de mindez úgy történik, hogy a rugalmas alkotórészek aránya csökken és a merev alkotórészek aránya nő. Ezáltal az ér rugalmassága csökken.

Mindemellett bizonyos zsírszerű anyagok (zsír, koleszterin), továbbá mész is lerakódik (érelmeszesedés) és szűkül az ér átmérője. A véráramlás ennek következtében romlik. A szervek kevesebb tápanyagot kapnak, és a káros anyagcseretermékek eltávolítása is romlik. A szervek funkciója ennek következtében károsodik.

Szív

A koszorúerekben hipertónia hatására kialakuló, illetve fokozódó érelmeszesedés hatására a szívizom vérellátása romlik, ugyanakkor a magas vérnyomás miatt a szívizom tömege megnő. A tápanyagigény növekedése és a tápanyag-ellátottság csökkenése az élettani arány megbomlása miatt szívelégtelenséghez, a szívizom vérellátási zavarai miatt ritmuszavarok keletkezéséhez, szív-izomelhaláshoz, infarktushoz vezethet.

Agy

Az agyi erek meggyengült szakaszai a magas vérnyomás hatására megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög keletkezhet (agytrombózis), az ér ellátási területének megfelelő agyszövet elhal (agylágyulás).

Vese

A vese ereiben a magas vémyomás hatására keletkező elváltozások rontják a vérkeringést. Ennek következtében a vese egy, a vérnyomást emelő vegyület képződését segítő anyag (renin) termelését fokozza, s ezáltal tovább növeli a vérnyomást.

A vérellátási zavar miatt a vese működő állományának funkciója fokozatosan romlik, a veseszövet tönkremehet. A szervezetben képződő salakanyagok vizelettel történő eltávolítása romlik, ezek felhalmozódnak s mérgezik a szervezetet. Kialakul a veseelégtelenség képe.

Szem

A szemben levő látóideg-hártya vérellátásának csökkentése következtében romlik a látás élessége. A kiserekben vérrögök keletkezhetnek, a meggyengült érszakaszok fala megrepedhet, s a keletkező vérömleny tovább csökkenti a látóideghártya működését. Legsúlyosabb esetben nagyfokú látásromlás, vakság keletkezhet.

602
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]