Amit tudni érdemes az állati zsírok és az érelmeszesedés kapcsolatáról

592
HOZZÁSZÓLÁS:

Érdekes megfigyelést tettek a koreai háborúban elesett fiatal amerikai katonák boncolásakor. Ezeknél, akik tudvalevőleg bőségesen fogyasztottak zsiradékot, főleg vajat, feltűnően nagy számban találtak a verőerek falában zsírlerakódást, kóros elváltozásokat; míg a hasonló korú kínai és koreai katonáknál ritkaságszámba ment érelmeszesedésre utaló elváltozások jelenléte.zsir

Az állati zsiradékok veszélyei

Az egyes élelmiszerek, tápanyagok közül az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebbek a szilárd, állati eredetű zsiradékok, elsősorban a disznózsír. A növényi olajok fogyasztása viszont, különösen a napraforgó és a kukorica olajé, védőhatást vált ki.

Hazánkban ugyan, meglehetősen magas a szív- és érbetegségek arányszáma, a szívinfarktusok száma szerencsére mégis aránylag alacsony. Ennek a jelenségnek magyarázata minden bizonnyal az is, hogy az ételek elkészítésénél, sütésénél, főzésnél a háziaisszonyoknál és a közétkeztetésekben egyaránt, általánosan elterjedt a napraforgóolaj használata. Kutatások megállapították, hogy azokban a helységekben, ahol több zsírt fogyasztottak a szérum koleszterin tartalma is lényegesen magasabb volt.

Azt is megállapították, hogy párhuzamosan a fogyasztott állati zsírok mennyiségének növekedésével, egy adott embercsoportban vagy országban, arányosan növekszik a korai szívbetegségek és szívinfarktusok száma.

Németországban a II. világháború utolsó éveiben a felnőtt civil lakosságnak alig jutott napi 1 500 kalória, majd ezt követték a háború utáni évek nélkülözései, ami viszont a koszorúerek és általában minden érterület trombózishajlamának látványos csökkenését eredményezte. Ismeretesek olyan esetek is, melyeknél már a fennálló érelmeszesedéses érelváltozások részleges visszafejlődését is megállapították.

A helyes táplálkozásra vonatkozó ismereteket és szabályokat nagy számú embercsoporton végzett, jól megtervezett, széles körű kísérletek során állapították meg.

592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]