Amit tudni kell a vérben észlelhető elváltozásokról érelmeszesedés esetén

587
HOZZÁSZÓLÁS:

Azok az anyagcserezavarok, melyek érelmeszesedés esetén a szövetekben észlelhetők, a vér összetételében, sőt adott esetben a testnedvekben is jellemző elváltozásokként nyilvánulnak meg. Így a vérben észlelhető biokémiai elváltozások nyomon követése az érelmeszesedés kutatásának egyik központi területe.voros-versejt-verszegenyseg

Az ilyen jellegű vizsgálatok azért is terjedtek el, mert aránylag könnyű vizsgálati anyaghoz jutni, a laboratóriumi próbákat elvégezni és a vizsgálatok szükség szerint bármikor megismételhetők. Éppen úgy elvégezhetők az érelmeszesedés-gyanús személyeknél, mint a már beteg embereknél. Így lehetőség nyílik a betegség egész lefolyásának követésére. A vér biokémiai vizsgálatával nyert laboratóriumi eredmények szolgáltatják a legértékesebb adatokat a betegség kórisméjének megállapításához, főleg a korai szakasz felderítéséhez.

Milyen változások észlelhetők a vérben?

A vér biokémiai vizsgálatával érelmeszesedés esetén számos elváltozás mutatható ki. Ezek közül egyik legjellegzetesebb a koleszterin mennyiségének felszaporodása a vérben. A koleszterin egy eléggé bonyolult kémiai szerkezetű, zsírnemű anyag, fontos építőköve minden sejtnek. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan. A vérben zsírsavakhoz és fehérjékhez kötötten található. A koleszterin a táplálékkal kerül be a szervezetbe, de maga a szervezet is képes előállítani, egyszerűbb anyagokból. A koleszterinnek meghatározó szerepe van az érelmeszesedés keletkezésében, mivel az erek falában található lerakódások nagy része koleszterin vagy a koleszterin valamilyen származéka.

A vérben a koleszterin mennyisége meglehetősen állandó szinten van. Felnőtt, egészséges emberek 100 ml vérszérumában 150— 200 mg koleszterin található, amint ezt általánosan jelezni szokták, 150—200 mmol/l. Ha valakinek a vérében ismételt vizsgálattal is 220— 250 mmol/l koleszterint találnak, ez már elővigyázatosságra int. Ha a vérszérum koleszterinszintje 250 mmol/l fölé emelkedik, az már mindenképpen kórosnak minősítendő. A koleszterin mennyisége a vérben azonban, az életkorral is változik. Ötven év feletti embereknél a vér koleszterin tartalma egészségeseknél is 10—20%-kal magasabb, mint a fiatalabbaknál.

A vérben még egyéb zsírnemű anyagok is találhatók, mint pl. a trigliceridek, zsírsavak, foszfolipidek vagy más összetett zsírnemű anyagok. Érelmeszesedés esetén megszaporodnak a vérben a zsírnemű anyagok de megváltozik ezek egymáshoz viszonyított aránya is, amit szaknyelven dislipidémiának neveznek. A vér normális körülmények között is nagy mennyiségben tartalmaz zsírt és zsírnemű anyagokat. Mégis a vérplazma tiszta, átlátszó, nem pedig tejszerűen zavaros, mint amikor olajat cseppentünk a vízbe és azt összerázzuk. Mi a magyarázata annak a különös jelenségnek, hogy bár a vérben a zsírok oldott állapotban vannak jelen, mégsem okoznak tejszerű zavarosodást?

E sajátos jelenség oka az, hogy a vérben a zsírok és zsírnemű anyagok nem szabadon keringnek, hanem a vér fehérjéihez kötötten. A zsíroknak, a fehérjékhez való kötődésük révén, megváltozik jellegzetességük, ami abban nyilvánul meg legszemléletesebben, hogy vízben oldhatóvá válnak, vízzel átlátszó, tiszta oldatot képeznek. Ilyen formában a zsírok a vérben most már könnyen szállítódnak.

A zsíroknak a vér fehérjéivel alkotott komplex molekuláit lipoproteineknek nevezik. Egészséges emberek vérében étkezés előtt háromféle lipoprotein található: alfa-, beta- és prebeta-lipoprotelnek. Legnagyobb mennyiségben a beta, kevesebb alfa és prebeta lipoprotein van a vérben. Az egyes lipoprotein-frakciók mennyiségi meghatározása elektroforezis segítségével történik. Ilyen vizsgálatokat minden klinikai laboratóriumban végeznek.

Egészséges egyéneknél a vérben a lipoproteinek mennyisége és az egyes frakciók aránya állandó, de zsíros étkezés után már megváltozik. Zsírdús étkezés után a zsírok a vérben egy másik formában is megjelennek, az úgynevezett kilomikronok alakjában. A kilomikronok tulajdonképpen nem mások, mint szabadon úszó zsírcseppecskék.

Ezek a vérben lebegő szabad zsírcseppecskék okozzák azt a jelenséget, hogy zsírdús étkezést követően a vérsavó már nem tiszta, átlátszó, hanem opálos, vagy éppenséggel tejszerűen zavaros. A vérnek étkezés után fellépő zavarosodása nem tart hosszú ideig, mert a benne található zsírbontó enzimek a zsírcseppecskéket hamar feldolgozzák. A vérplazma tejszerű zavarodása nem egy esetben érelmeszesedésben szenvedőknél is megfigyelhető, ugyanis ezeknél csökken a vérben a zsírbontó enzimek tevékenysége. Ez a magyarázata annak, hogy ha érelmeszesedésben szenvedők fogyasztanak zsírdús ételeket, úgy étkezés után sokkal hosszasabb ideig áll fenn zsírvérűség, mint az egészségeseknél, és a vér zsírtartalma is sokkal jobban emelkedik, mint ahogy ez normálisan történik.

Egyes esetekben, főleg örökletes tényezők következtében a vérben a lipoproteinek mennyisége igen magas, úgynevezett családi, primér hiperlipoproteinémia jelensége áll fenn. A lipoproteinek vizsgálata azért fontos, mert az egyes frakciók aránya alapján a hiperlipoproteinémiák öt csoportját különíthetjük el. Ezek közül a Il-es, Ill-as és IV-es típusú hiperlipemiának nagyobb a jelentősége, mert ilyenkor a vér koleszterinszintje is magasabb és ez már az érelmeszesedés kezdeti szakaszának tekinthető.

A zsírnemű anyagok felszaporodásának, illetve a dislipidémia kimutatásának azért nagy a jelentősége, mert egyrészt ezek képezik a betegség kialakulásának fő okát, másrészt ezen vizsgálatok segítségével bizonyosodhatunk meg a betegség jelentkezéséről.

A zsírnemű anyagok mennyiségi elváltozásai mellett érelmeszesedéskor a vérben található cukrok és mukoid anyagok mennyisége is változik.

Érelmeszesedés esetén a véralvadási folyamatokban is súlyos zavarok keletkeznek: fokozódik a vér alvadékonysága és a keletkezett vérrögök nehezebben bonthatók el. Ennek a jelenségnek nagy szerepe van az érelmeszesedés szövődményeinek létrejöttében.

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]