Amit tudnia kell a táplálkozás szerepéről az érelmeszesedésben

556
HOZZÁSZÓLÁS:

A helytelen táplálkozás jelentőségét az érelmeszesedés kialakulásában elsőként ismerték fel és sokáig egyetlen veszélyeztető tényezőnek is tekintették.

Az állati zsiradékok káros hatásaierelmeszesedes-01

Az eltelt évtizedek alapos vizsgálatai tisztázták, hogy az állati zsiradékban túl gazdag táplálék az érelmeszesedés kialakulásának egyik jelentős oka.

Állati zsiradékok bőséges fogyasztása esetén, bizonyos idő elteltével megnövekszik a vér koleszterin tartalma, így fokozódik annak valószínűsége is, hogy ez az érfalban lerakódik. Többek között éppen ezzel magyarázható, hogy az évtizedek folyamán kialakult helytelen táplálkozási szokások következtében a betegség is egyre gyakoribbá vált.

Az emberiség története folyamán korunkban jutott el a társadalmi jólét olyan fokra, mikor már nagy tömegek is kellő mennyiségben fogyaszthatnak állati eredetű táplálékokat: húst, tojást, tejtermékeket.

Nem is olyan régen, a széles néptömegek alaptáplálékát, — még az iparilag fejlett, civilizált országokban is, — főleg kenyér, burgonya, kukorica és egyéb keményítő tartalmú élelmiszerek képezték.

A társadalmi élet fejlődésével azonban a táplálkozási szokások is lényegesen megváltoznak. Ezzel összefüggésben valóban igen találó Montesquieu, több mint két évszázaddal ezelőtti megjegyzése, mely szerint az orvostudomány a konyhával változik.

Nem a hús a főbűnös

Az érelmeszesedés és a táplálkozás közötti összefüggéssel foglalkozva egyes tudósok, még a századunk elején érdekes, de sajnos teljesen helytelen következtetésekre jutottak. Már akkor észrevették, hogy az érelmeszesedés inkább a jómódú polgárság és a falusi nagygazdák körében fordul elő gyakrabban, akiknek táplálkozása jelentősen eltért a szegényebb néprétegétől.

Kézenfekvő volt tehát, hogy az érelmeszesedés gyakoribb előfordulását a tehetős rétegeknél az eltérő táplálkozási szokásokkal magyarázzák. A kór okozójának azonban, hibásan, a nagyobb mennyiségben fogyasztott húst tekintették.

Ezen téves nézetek hatására nagyon sokan a húsfogyasztásról áttértek a tiszta növényi, nyers kosztra (vegetarianizmus), mindinkább eltávolodva az egészséges táplálkozás alapelveitől.

A későbbi kutatások azonban teljesen megcáfolták azokat az elméleteket, amelyek a sovány húsok érelmeszesedést és magas vérnyomást előidéző hatását hirdették.

Az ételek optimális mennyisége

Kutatók már a múlt században megállapították a fogyasztott táplálék optimális mennyiségét is.

Rámutattak, hogy az embereknek bizonyos munkavégzés esetén naponta mennyi fehérjét, zsiradékot, szénhidrátot kell fogyasztaniuk jó testi erőnlétük és egészségük fenntartása érdekében.

Helytelen táplálkozásnak csak az alultápláltság számított.

A modern kutatások azonban kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a túltápláltság, különösen bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása szintén nem veszélytelen.

Eljött az ideje annak, hogy táplálkozási szokásainkat gyökeresen átértékeljük. El kell vetnünk azt a téves nézetet, hogy a „védő”, ,,erőt-adó” élelmiszerek, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a testi erő és jó egészség feltételei.

A helytelen táplálkozási szokások viszont a legjobb alapot szolgálják az érelmeszesedéshez vagy a koszorúér megbetegedésekhez.

556
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]