Az érelmeszesedés civilizációs betegség?

578
HOZZÁSZÓLÁS:

A külső környezetnek a szervezetre gyakorolt hatása nagymértékben változik többetek között, acanstockphoto11578701 civilizáció fejlődése szerint is. A civilizáció foka elősegítheti vagy gátolhatja egyes betegségek kialakulását. így például míg a fejlettebb civilizációs körülmények általában kedvezőtlenek a fertőző betegségek kialakulására nézve, addig kedvező talajt teremtenek más, ún. civilizációs betegségek megjelenése számára.

A civilizáció fejlődésével lényegesen megváltozott környezetünk, de ugyanakkor lényegesen megváltozott életmódunk is. Más szóval, életmódunk alkalmazkodott az új környezeti feltételekhez. A fejlődéssel változás érte életkörülményeinket, táplálkozási szokásainkat, az ivóvizet, a levegőt is – sajnos nagyon gyakran éppen a kárunkra…

A szervezet sikertelen alkalmazkodása a környezetből származó agresszív, káros tényezőkkel szemben, betegségek jelentkezéséhez vezet. A megváltozott környezeti feltételek és életmód következtében létrejövő kóros alkalmazkodás megnyilvánulásának tekinthető az érelmeszesedés is. Ezért számos tudós az érelmeszesedést civilizációs betegségnek tartja.

A technikai civilizáció kevesebb energiát igényel az emberektől, könnyebbé, kényelmesebbé teszi az életet, passzív életforma alakul ki és ez kedvez egyes, degeneratív jellegű betegségeknek, így az érelmeszesedés kialakulásának is. Másrészt a technikai fejlődés következtében kialakuló, főleg szellemi síkon intenzívebb élet jobban igénybe veszi az emberek idegrendszerét. Az aránylag elpuhult szervezet nem tud kellőképpen ellenállni, és e körülmény is kedvez az érelmeszesedés és szívbetegségek fellépésének.

A szív -és érmegbetegedések krónikus degeneratív megbetegedések, ezek közül leggyakoribb a koszorúérbetegség és a szívinfarktus, valamint az agyi erek elmeszesedése nyomán bekövetkező idegrendszeri zavarok és agyvérzés, továbbá a végtagokban létrejövő érszűkületek. Az említett betegségek csupán az Amerikai Egyesült Államokban évente kb. egymillió áldozatot szednek, és az elhalálozások mintegy fele korai halálnak számít (vagyis a 65. éves életkor betöltése előtt következik be).

Az Egészségügyi Világszervezet 1972 évi statisztikái szerint az érelmeszesedés már akkoriban döntő szerepet játszott a szív- és érbetegségekben történő elhalálozásokban.

Míg hazánkban 1938-ban a szív- és érmegbetegedések által okozott haláleseteket illetően a negyedik helyet foglalta el a légzőszervi, emésztőrendszeri betegségek és a tuberkulózis után, addig ma már á lista élén áll.

Az átlagos életkor hazánkban az 1932. évi 42 évvel szemben ma már elérte a 70 évet, vagyis a legfejlettebb európai országok színvonalát. Ugyanakkor azonban abszolút értelemben is gyakoribbakká váltak a szív- és érbetegségek. Az utóbbi években bekövetkezett rohamos ipari fejlődés során jelentkezett intenzív élet, fokozott idegrendszeri megterhelés, megváltozott életkörülmények, a táplálkozás jellegének változása, mind olyan tényezők, melyek kedveznek a szívbetegségeknek. A városi lakosság jobban veszélyeztetett, mivel ezek az ártalmak fokozottabban érik.

Az eddig elmondottak általánosan vonatkoztathatóak a szívbetegségekre. Tisztáznunk kell, hogy a szívmegbetegedések eredete és megnyilvánulási formái igen változatosak, leggyakoribbak azonban az érelmeszesedéses eredetű bántalmak. Országunk több kórházában végzett felmérés szerint manapság a kórházakban nyilvántartott szívbetegek több mint egyharmada érelmeszesedéses. Az érelmeszesedés kiváltotta betegségek közül leggyakoribb a koszorúér-betegség.

578
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]