Az érelmeszesedés veszélyes következménye: Az aneurizma

601
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés egyik következménye az erek falának elvékonyodása, éppen a zsíros lerakódások következtében. Az érfal egy kis szakasza elvékonyodik, ballonszerűen kitágul, és létrejön a verőértágulat (aneurizma). Ez legtöbbször az aortát, a fő ütőeret érinti, mégpedig a hasi szakaszon.

A verőértágulat kialakulása igen nagy veszélyt jelent, mert megrepedhet, és a hirtelen nagy vérvesztés halálos kimenetelű is lehet. A verőértágulatot általában véletlenül veszik észre hasi hallgatózáskor, vagy ha az orvos egyéb betegséggel kapcsolatban vizsgál éppen. orvos-terapeuta-termeszetgyogyasz

A felismert aneurizmát műtéti úton lehet megoldani. Ez komoly orvosi beavatkozásnak számít, ugyanakkor jók a túlélés esélyei. Bizonyos esetekben megrepedés előtt a verőértágulat szivároghat, a combokba is kisugárzó, erős hátfájdalmat okozva. Ekkor az érsebész megpróbálja a verőértágulatot még szétrepedés előtt műtéttel helyrehozni.

TÉNYEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ ANEURIZMA KAPCSÁN

  • Az örökletes tényezők szerepe – Az öröklődés fontos szerepet játszik minden szív- és érrendszeri betegségben! Az öröklött állapot az ún. hiperlipidémia, vagyis a vérben magas a zsírok aránya, emiatt fokozódik az érelmeszesedés veszélye.
  • Megfigyelhető, hogy férfiakban nagyobb a hajlam a betegségre. úgy látszik, hogy a nőkben képződő ösztrogén hormonnak védőfaktor szerepe van. Az viszont még nincs tisztázva, hogy a női változókor után, amennyiben hormonpótlást alkalmaznak, továbbra is fennáll-e az ösztrogén-védőhatás.
  • Cukorbetegség Diabéteszes betegeknél nagyobb a veszély, mert magasabb a szérumkoleszterin-szintjük is, valamint szervezetükben a zsírtartalmú plakkok is hamarabb képződnek. A helyesen beállított cukorbetegben csökken a kockázat, de rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomást és a szérumkoleszterin-szintet.
  • Hibás az az elgondolás, hogy „még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy érelmeszesedésem legyen…”. – Tudni kell, hogy már évekkel a tünetek előtt kialakulhatnak az erekben a lerakódások.

A KÖVETKEZŐ TÉNYEZŐK KIITATÁSA KEDVEZŐ EREDMÉNNYEL JÁRHAT:

  • dohányzás (a nikotin ugyanis elősegíti az aterómás plakkok kialakulását),
  • magas vérnyomás (köztudottan növeli az érelmeszesedés kockázatát),
  • magas szérumkoleszterinszint (az újabb kutatások szerint a vérszérum magasabb koleszterinszintje is fokozza az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét),
  • elhízás (szoros összefüggésben van a szív -és érrendszeri betegségekkel),
601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]