Ezeket jó tudnia az érelmeszesedésről

583
HOZZÁSZÓLÁS:

Az artériák megbetegedése, mely végeredményben az érfal elmeszesedésével, az erek megkeményedésével jár. Létrejöhet a ‘nagy ereken’, így az aortán, a combverőereken és a belső szervek kisebb-nagyobb erein is. A legjelentősebbnek a szívkoszorú -, az agyalapi -és a veseerek elmeszesedése tekinthető.

Hogyan alakul ki?

A folyamat kezdeti szakaszában az érfalban zsírnemű anyag, koleszterin rakódik le. Ezek a területek a későbbiek során elmeszesednek, ezáltal az érfalak keménnyé, törékennyé válnak, és rugalmasságuk elvesztése miatt könnyen elszakadhatnak.

erszuk2

A képen egy beszűkült ér metszete látható

Ugyancsak ezeken a területeken az erek beszűkülhetnek, sőt, el is záródhatnak. További veszélyt jelenthet, hogy a beszűkült területeken a vér megalvadhat. Végeredményképpen az adott ér vérellátási területéhez tartozó szervek vagy szervrészletek működése romlásnak indul.

Az érelmeszesedés általános következménye lehet a magas vérnyomás (hipertónia), melynek kialakulásában ilyenkor az érfalak merevsége játszik szerepet. A kialakult magas vérnyomás tovább rontja a helyzetet, mert az érfalakra gyakorolt nagyobb nyomás következtében azok tovább károsodnak.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy súlyos szövődményként trombózis, szívinfarktus, szélütés veszélye is fenyeget!

Melyek a fő kiváltó okai?

Az  arterioszklerózis kialakulására vonatkozóan az orvostudomány számos nézetet ismer:

  • A legelfogadottabb ezek közül a koleszterin-anyagcsere zavara (az érfalakra koleszterin rakódik le), mindebben komoly szerepe van az LDL(rossz)-koleszterin oxidációjának.
  • Kutatások eredményeként leszűrték, hogy az állati eredetű zsiradékokban levő telített zsírsavak túltengése, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya elősegíti az érelmeszesedés kifejlődését, különösen akkor, ha a többszörösen telítetlen zsiradékok fogyasztása (növényi eredetű olajok) aránytalanul kicsi.
  • Általánosan elfogadott megállapítás, hogy a só elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, valamint fokozza az ezzel kapcsolatos magas vérnyomást.
  • Szerepet játszhat az idegrendszer, a zaklatott életmód, a túlhajszolt nagyvárosi élettempó is.
  • Tudta-e, hogy az arterioszklerózis korai kialakulásához vezethet pl. a túltáplálás? Mindebből következik, hogy egészséges, szénhidrátot, zsírt, fehérjét arányos mennyiségben tartalmazó táplálkozással bizonyos fokig lassítani vagy mérsékelni lehet az érelmeszesedés kifejlődését.
  • Pusztán a táplálékok cukortartalma is befolyásolja a vérerek állapotát. 50 grammnál több cukor – különösen cukrászsütemények, édességek formájában – a vér zsiradék összetételében olyan negatív változásokat okoz, amelyek kedveznek az érelmeszesedés kifejlődésének.
583
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]