Az érelmeszesedést létrehozó tényezők vizsgálata

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az orvostudományban már hosszú ideje kutatják az érelmeszesedés széles körű elterjedésének okait.

Milyen tényezők állhatnak az érelmeszesedés hátterében?

Az érelmeszesedést előidéző okokat, a veszélyeztető tényezőket, az úgynevezett ,.rizikófaktorokat” felderíteni nem is volt könnyű feladat, mivel a betegséget nem lehet csupán egy okra visszavezetni.

Az érelmeszesedés jelentkezéséhez számos oki tényező és elősegítő körülmény járul hozzá. Valamilyen fertőző betegség esetén, melyet egy ismert kórokozó idéz elő, elegendő, ha néhány gramm antibiotikummal vagy más gyógyszerrel a kórokozót elpusztítjuk és így felszámoljuk az oki tényezőt tehát véget vetünk a betegségnek, azaz a beteg meggyógyul.erelmeszesedes-01

A betegség létrejöttének és gyógyulásának okozati láncolata aránylag világos és egyszerű. Egy bizonyos kórokozó létrehozza a betegséget, s ha azt sikerül elpusztítani, bekövetkezik a gyógyulás.

Az érelmeszesedés és a belőle eredő betegség esetében azonban, a kiváltó ok —a megbetegedés —> kezelés —> gyógyulás, tehát az ok-okozati láncolat nem ilyen egyszerű, többek között azért sem, mert az érelmeszesedés plurikauzális megbetegedés, vagyis egyszerre több ok idézi elő.

Ebből következik, hogy a betegség kezelésének is többirányúnak kell lennie és a gyógyulást is számos tényező befolyásolja. Ez a magyarázata annak, hogy a betegség okait csak átfogó, hosszú évekig tartó vizsgálatok és kísérletek segítségével tudták felderíteni.

A rizikófaktorok jelentősége

A rizikófaktorok felismerése, nemcsak a betegség okaival ismertet meg, hanem segítségükkel már jóval a betegség kialakulása, pontosabban a klinikai tünetek előtt kijelölhetők azok az emberek, akiknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy esetükben érelmeszesedés vagy koszorúér megbetegedés az átlagosnál nagyobb mértékben jelentkezhet.

Hasonlóképpen mindazoknak, akiket fokozottabb mértékben érintenek ezek a veszélyeztető tényezők nagyobb az esélyük arra is, hogy náluk az érelmeszesedés vagy a koszorúerek megbetegedése kialakuljon.

Nyilvánvaló következtetés tehát, hogy a rizikófaktorok felszámolása vagy mérséklése az érelmeszesedésnek és szövődményeinek a jelentkezését is csökkenti. Kellő egészségügyi intézkedésekkel így az érelmeszesedésre hajlamosabb személyek is megvédhetők a betegségtől.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Nagy Károly szerint:

    A LDL-koleszterin a májsejtek LDL-receptorain keresztül a májsejtekbe jut, ahol részben újra hasznosul, részben kiválasztódik az epével.

  2. Horváth Tünde szerint:

    Nagyon tetszett a bejegyzés, köszönöm.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]