Miért jóval gyakoribb az érelmeszesedés a férfiaknál?

580
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés jelentkezésében fontos szerepet tölt be az emberek neme, ugyanis megállapított tény, hogy nagy különbség van a megbetegedések számát tekintve az 50 év alatti férfiak és nők között.érelmeszesedés1

A férfiak nagyobb veszélyben vannak?

A nők sokkal ellenállóbbak az érelmeszesedéssel szemben, mint a férfiak. A koszorúér-betegség is férfiaknál jóval gyakoribb, mint a nőknél.

Ugyanolyan korú nőket és férfiakat összehasonlítva, a nőknél négyszer-hétszer találunk kevesebb koszorúér-megbetegedést, mint a férfiaknál. Statisztikai adatok alapján kimutatható, hogy a nők a koszorúér-bántalmak tekintetében a tíz évvel fiatalabb férfiak csoportjának felelnek meg, a szívinfarktus kialakulása tekintetében pedig, húsz évvel vannak a férfiak mögött.

A menopauza bekövetkezése után azonban, az érelmeszesedésen alapuló szív- és ér-megbetegedések száma a nőknél is rohamosan emelkedik és a nemek közötti különbség eltűnik.

Mi az oka a nők változókorig való védettségének?

Az a kérdés, hogy a termékenységük korában lévő nőknél, miért fordul elő ritkábban az érelmeszesedés mint férfiaknál, felkeltette a kutatók érdeklődését is. Megállapították, hogy ez a védelem a petefészek működésével és a petefészek termelte női hormonokkal (ösztrogének, follikulin) függ össze; pontosabban ezeknek a zsíranyagcserére kifejtett hatásával.

A fent említett megfigyelések helyességét állatkísérletekkel is bizonyították. Ezek során kimutatták, hogy az érelmeszesedés, a zsíranyagcsere és a nemi hormonok között kapcsolat áll fenn.

Tyúkok és kakasok eltérő módon viselkednek azonos mennyiségű, koleszterinben dús táplálék adagolása esetén. Amíg kakasoknál a vér koleszterin tartalma igen magasra emelkedik és súlyos érelváltozások alakulnak ki, ilyen érelmeszesedést előidéző étrend alkalmazásakor, addig tyúkoknál az erek elváltozásai sokkal kisebb mértékűek.

Ha viszont a kakasoknak női hormont adagoltak, ez gátolta a szív koszorúereinek érelmeszesedéses megbetegedését. Mindezeknek magyarázata, hogy női hormonok hatására a vérben lévő zsírok aránya úgy változik meg, hogy ez nem kedvez az érelmeszesedésnek.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]