Miért kell az érelmeszesedés megelőzését már gyerekkorban elkezdeni?

581
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés gyermekkorban igen ritka, de annak megelőzését már gyermekkorban kell elkezdeni, különösen olyan esetben, ahol a családban esetleg több felnőtt is szenved érelmeszesedésben, magas vérnyomásban.erelmeszesedes2

Kimutatott tény, hogy a gyermekkori és serdülőkori kövérség összefügg a felnőttkori megbetegedésekkel és korai halállal.

Hogyan előzhetjük meg az érelmeszesedést?

A betegség megelőzése érdekében, különösen olyan gyermekekben, ahol a családban előfordult már magas vérnyomás vagy más szív- és érrendszeri betegség, javasolt a diétás étkezés, az elhízás megelőzése érdekében.

A veszélyeztetett gyermekek esetében javasolt csökkenteni a telítettzsírsav-tartalmú ételek adását, különösen 2-3 éves kor előtt, bár a koleszterolszint csökkentése ebben az életkorban nem teljesen ismert.

Az antioxidáns élelmiszerek adása iránt egyre nagyobb az érdeklődés. így E-vitamin, C-vitamin, béta-karotin stb. adásával jó eredményeket értek el. Igazolt tény, hogy az érelmeszesedés csecsemő- és gyermekkorban kezdődik és lassan halad előre a felnőttkorig. A koleszterinszint emelkedése fontos rizikófaktor csecsemőkorban.

Az irodalomban vita tárgya, hogy a gyermek-populációt szűrjék-e vagy sem. Az általános vélemény, hogy a magas koleszterintartalom mérése, szűrése csak ott szükséges, ahol a családban szív- és érrendszeri megbetegedés fordult elő.

A szűrővizsgálatok során észlelt elváltozások szabják meg a gondozás feladatait. Általánosságban leszögezhetjük, hogy szűrővizsgálatot csak akkor érdemes végezni, ha az azt követő gondozást biztosítani tudjuk, mint ahogy a beteget vizsgáló orvos betegség esetén a megfelelő kezelést is biztosítja.

A gondozás általában csoportmunka, orvos, pedagógus, pszichológus, dietetikus, védőnő és testnevelő szoros együttműködésén alapszik. Alkalmazkodik a családok és azon belül a gondozott gyermekek lehetőségeihez, valamint a szűrővizsgálatok során észlelt fizikális, illetve laboratóriumi eltéréshez.

Bármilyen beavatkozást tervezünk, figyelembe kell venni a gyermek speciális kalória- és zsírfelvételi igényét (zsírban oldódó vitaminok és esszenciális zsírsavak megfelelő mennyiségeit), a család anyagi helyzetét és azt a tényt, hogy a gyermek hány étkezést fogyaszt el otthon, hányat a közösségben. Kamaszok esetében feltétlenül számolni kell az esetleg végzett fizikai munkával, aktív sportolással is.

A veszélyeztetett gyermekek részére diétás tanácsok adhatók, így a leginkább javasolt táplálékok:

Hal, csirke, saláta, cereáliák, gyümölcs, szójaételek, kukoricaolaj, zsírtalan tej, répakivonat, barna kenyér, ivólé, joghurt.

Legkevésbé javasolt táplálékok: tepertő, szalonna, zsíros hús, lángos, rántott ételek, zsírral főzés, vajas ételek, zsíros tej, tojás, belsőség, túlsózott, túlcukrozott ételek.

Az infarktus okozta halálozás az 1990-es évek végén csökkent, de a többi cerebrovascularis ischaemiás szívbetegség, a hipertónia miatti halálozás a század utolsó évtizedében határozottan emelkedett. A várható élettartam a férfiaknál gyakorlatilag nem változott, nőknél enyhe folyamatos emelkedés figyelhető meg.

A szív-érrendszeri betegségek különösen fontos kockázati tényezője a zsiradékfogyasztás. Ez az utóbbi években valamennyire mérséklődött, ezzel együtt nőtt a növényi olajok és a margarin fogyasztása.

A szív- és érrendszeri kockázat kiemelkedően fontos indikátorai a szérumlipidek. A szérum összes koleszterinszintje férfiaknál magasabb, mint a nőknél. A zsírok különböző fajtája különbözőként kerül a szervezetbe és fejti ki hatását.

A kis sűrűségű lipoprotein koleszterin, különösen ennek oxidált formája, nagy jelentőségű az érelmeszesedés kialakulásában. A nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinnél ilyen változás nem figyelhető meg.

A vérnyomás szabályozásában fontos szerepet játszik a nátrium és kálium bevitele. A magas nátriumszint káros hatással van a vérnyomásra, annak magasságát idézi elő, míg a káliumnak vérnyomáscsökkentő hatása van.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]