Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

581
HOZZÁSZÓLÁS:

Zsírcsomók és foltok (plakkok) megjelenése az érfalban gátolja a vér szabad folyását. Ez a folyamat nagymértékben felelős a szívkoszorúér- és a környéki keringési betegségekért. A zsírlerakódások kialakulását nagy erőfeszítéssel igyekeznek felderíteni, kivált, mióta felismerték a szívbetegségekkel való összefüggésüket.erelmeszesedes3

Az érelmeszesedés folyamata

Ennek ellenére még mindig nem értjük a maga teljességében az érelmeszesedés összetett folyamatát. Ez nem egyetlen, egyszerre felbukkanó állapot, hanem fokozatosan érinti a különböző artériaszakaszokat. Az élet első tíz évében, a születés után nem sokkal, már megkezdődik a vérpálya ereiben a zsírcsíkok lerakódása, és az artériák elágazódásainál zsírpárnácskák képződnek.

Ezek a kis sárga csomócskák az élet 20. és 30. éve között érik el a legnagyobb méretüket és számukat. Az egyik elmélet azt tartja, hogy a monociták – a fehérvérsejtek egyik fajtája -összecsapzódnak, majd az érpályák falán szövedéket képeznek, amelyben fennakadnak a közeli zsírszemcsék és egyes sejtek.

Mindez elvezet a hálózatos (fonalas) plakkok megjelenéséhez, amelyek az érelmeszesedés gócpontjai lesznek. Fogékony emberekben a gócok 20 éves kor után kezdenek megjelenni, majd az idő múltával sokasodnak, főként a legkritikusabb területeken, a koszorúerekben és az agyi artériákban. Elsősorban a zsírlerakódásokból képződnek, és többek meggyőződése szerint, az artériákat érő bizonyos hatások felgyorsítják ezt a folyamatot.

Közvetlen bajt elsősorban a véráramlásban létrejövő turbulencia okoz. Minden percben mintegy 5 liter vér lökődik nagy nyomással az artériákba. Bizonyos mértékű akadályoztatás elkerülhetetlen – főleg az artériák elágázódásánál, ahol mindenképpen fellép turbulencia. A kezdeti veszély legfőbb sokszorozója a magas vérnyomás.

A zsírlerakódások vagy más sérült helyek mentén összegyülekeznek a vérlemezkék – a vérben lévő kis részecskék -azért, hogy helyrehozzák a sérülést. A vérlemezkék kibocsátanak bizonyos anyagokat, amelyek hatására a vérben lévő fibrinogén átalakul oldhatatlan, hajszálszerű fibrinfonalakká. Mindez tovább gyorsítja a sérülés kijavításának menetét azzal, hogy a hálózatban fennakadnak a fehér- és vörösvértestek, mint hal a hálóban.

A végeredmény: a vérrög. Normál körülmények között ez a folyamat időben lefékeződik az artériák termelte prosztaciklinnek köszönhetően. Ez a vegyület olyan védekező rendszer részének tekinthető, amivel felfegyverkezve az artériák megóvhatják magukat attól, hogy túl magas vérrögök alakulhassanak ki a belsejükben. Olykor azonban a vérlemezkék foltozó munkálkodása győzedelmeskedik, leküzdik a prosztaciklin ellenhatását, és nagy vérrögök formálódnak.

Ha a magas vérnyomás továbbra is megterheli az artériahálózatot, a lerakódások fokozódnak, a fonalas alvadékgócok megjelennek, és a zsírrészecskék fennakadnak bennük. Mindez világosan mutatja, hogy több kockázati elem miként játszik össze az érszűkület kialakításában.

Miközben a magas vérnyomás veszélyezteti az artériákat, a magas stressz-szint – ami önmagában is a magas vérnyomás egyik kiváltója – adrenalin- és noradrenalin-felszabadulást idéz elő. Ennek a két vegyületnek a magas szintje fokozza a vérben a véralvadási hajlamot.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]