Hogyan alakul ki az érelmeszesedés, és miért veszélyezteti az életünket?

569
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés már születésünkkor elkezdődik, és amelynek csupán azerelmeszesedes4 ütemén áll módunkban változtatni, a tényén nem.

Az érelmeszesedést először az egyiptomi múmiákon fedezték fel, de nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a modem kor embere számára is a halandó lét egyik legnagyobb horderejű, leküzdhetetlen problémájává váljon – nem ok nélkül.

Mi a kiváltó oka?

Az érelmeszesedés magyarázatára sokféle elmélet született már; a legelfogadhatóbb talán ezek ötvözete. Eszerint a folyamat az érfal sérülése kapcsán indul be, amely bizonyos, a véráramlással kapcsolatos nyíróerők hatására jön létre.

Amint az érfal belső felszínét alkotó, igen vékony, egyetlen sejtsorból álló réteg ily módon egységét veszti, a helyszínen ún. steril gyulladás alakul ki (steril azért, mert baktériumok vagy vírusok nem vesznek részt benne, a vérben ugyanis ilyenek nincsenek).

Maga a gyulladás azonban nem különbözik attól, ami pl. az ujjunk megvágásakor végbemegy: reparatív folyamatok egész sora indul meg. Közben a sérült érfal folyamatosan érintkezik a vérben keringő lipidekkel – pl. az LDL-lel -, amelyek a sérülésen keresztül a mélyebb rétegekbe kerülnek.

A folyamatot súlyosbítja, hogy bizonyos sejtes elemek, amelyek elvileg a helyreállító tevékenységben vesznek részt és a mélyebb rétegek védelmét szolgálják, valahogyan nem tudnak ellenállni ezeknek a zsíros lipidmolekuláknak, és bekebelezik azokat. Mihelyt azonban ez megtörténik – akárcsak egy mesedrámában -, a lipideket „behabzsoló” sejtek nem tudnak többé elmozdulni a helyükről.

A „Kis Gömböc” története tovább folytatódik: további sejtek érkeznek, hogy „megnézzék”, mi történt az előzőekkel, és hogy mentsék a menthetőt, de ők is ott ragadnak. Így lassan kialakul egy zsírokból, sejtekből és sejttörmelékből álló réteg, amelyet „zsíros csík”-nak (fatty streak) nevezünk.

Később ebbe a zsíros csíkba a vérből kalcium kezd beépülni, és kialakul az ún. meszes v. arterioszklerotikus plakk, amely már egyfajta merev, törékeny képződmény, és amely így az érfalat is merevvé, rugalmatlanná teszi, ráadásul folyamatosan szűkíti a keresztmetszetét, ezáltal akadályozza a vérátáramlást.

Az érelmeszesedéssel valamilyen formában összefüggésbe hozható halálozás jelenleg a nyugati társadalmakban a vezető haláloknak számít, amely azonban – úgy tűnik – még mindig nem eléggé meggyőző adat az emberek számára ahhoz, hogy felhagyjanak a dohányzással, kezeltessék cukorbetegségüket és magas vérnyomásukat, elkezdjenek fogyni és mozogni, vagyis kiküszöböljék azokat a tényezőket, amelyek fizikai vagy kémiai úton az erek sérüléséhez vezetnek.

569
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]