Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés folyamata során az artériák falában kialakul először egy úgynevezett zsíros csík (fatty streak), ami koleszterinnel telt átalakult fehérvérsejtekből (habos sejtekből) áll.

erelmezesedes

De hogy kerülnek ezek oda?

Tudni kell, hogy jelenleg a népesség átlagos koleszterinszintje jelentősen meghaladja a természeti népeknél és az emberszabású majmoknál mért értékeket, azaz azt a szintet, amire feltehetően szervezetünk kalibrálva van. A vérben a kelleténél nagyobb mennyiségben jelen levő anyagok pedig hajlamosak lerakódásra.

A fehérvérsejtek jelen tudásunk szerint az érbelhártya (intima) sejtjeinek hívó szavára érkeznek, valamilyen károsító tényező miatt. Ha az intimát valami károsítja, akkor a sejtek felszínén és a keringésben is olyan molekulák jelennek meg, amelyek a szervezet védekező sejtjeit odahívják. Az érelmeszesedés eloszlása („mintázata”) ezért gyakran jellemző a fő károsító tényezőre.

Magas vérnyomás esetén sokszor az erek oszlásánál alakul ki az érelmeszesedés először, és ott is a legsúlyosabb. Ennek oka az lehet, hogy az oszlás miatt az áramlás nem szimmetrikus, és magas vérnyomás esetén turbulenssé válhat. Dohányosokban viszont jellemzően egyenletes az érelmeszesedés, hiszen itt a károsító tényező vegyi anyag, ami mindenütt egyformán hat.

Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

Az érbelhártya által odavonzott fehérvérsejtek (makrofágok) belépnek az érfalba, bekebelezik a koleszterint, „habos sejtekké” alakulnak, és simaizomsejteket, kötőszöveti rostokat termelő sejteket hívnak oda, hogy segítsenek letokolni, elhatárolni a károsodást. Így alakul ki a plakk, amelynek van egy koleszterint, fehérvérsejteket, sejttörmeléket tartalmazó magja, és egy rostos sapkája, és az intimát az ér ürege felé bedomborítja.

A plakkot az ér üregétől a kötőszövetes réteg, az úgynevezett fibrózus sapka választja el. A plakk további növekedése során a fedősapka rétegei fokozatosan elvékonyodnak, mert a plakk magjában levő aktivált fehérvérsejtek olyan enzimeket termelnek, amelyek a rostokat elbontják. Ennek a további betegségek kialakulása szempontjából döntő jelentősége van.

A plakk növekedésével párhuzamosan az érfal szerkezete is átalakul. Az ér kitágul, hogy a plakk által létrehozott szűkületet valamelyest kompenzálja. Később ha a szűkület mintegy 40%-ot elér – az érfali átalakulás nem képes tovább kompenzálni a bedomborodó plakk által képzett szűkületet, és az ér belső átmérője rohamosan tovább szűkül. Súlyos esetben az ér teljesen el is záródhat.

A plakk, ha elég nagyra nő, maga is akadályozhatja a véráramlást, vagy ha a plakk „sapkája” vékony, könnyen megrepedhet. A plakk magjában található érbe nem illő anyagok ekkor a vérrel érintkezve a véralvadás folyamatát beindítják, azaz hirtelen egy vérrög alakul ki, ami szűkítheti vagy elzárhatja az eret. Az elégtelen vérellátás a szövetek tápanyag- és oxigénhiányához vezet.

Az érelmeszesedés a közepes és a nagy artériákat érinti, a leggyakrabban az aortát (a szívből eredő fő verőeret), a szív, az agy ereit és a végtagereket, de károsodhatnak a veséket és a beleket ellátó erek is. Az érelmeszesedés során ritkábban, de előfordul, hogy az érfal meggyengül, emiatt az ér kitágul, súlyos esetben meg is repedhet. Az érfal kóros kitágulását nevezzük aneurizmának.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]