Hogyan csökkenthető a koleszterinszint a táplálkozással?

586
HOZZÁSZÓLÁS:

A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egyrészt kívülről, a táplálézoldsegek-gyumolcsokkkal jut be, a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti. Mindebből következik, hogy a koleszterin szintjét kétféleképpen lehetséges csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentése, másrészt a belső szintézis gátlása útján.

A táplálékok szerepe

A táplálék koleszterin- és állati eredetű zsírtartalmának jelentőségét igazolták azok a vizsgálatok, amelyek a japánok életmódváltozását tanulmányozták. A hasonlóan stresszes életmódot folytató japánok között jóval kevesebb az infarktus, mint az amerikaiaknál. Ezt részben a halételekben és zöldségekben dús táplálkozásnak tulajdonították. Ezt igazolta az is, hogy az Amerikába átköltözött és az ott szokásos táplálkozást folytató japánok között fokozatosan az amerikaiakéhoz hasonló arányban jelentkezett a szívinfarktus.

A 80-as években egyértelművé vált, hogy a táplálék koleszterintartalmának jelentős, tartós csökkentése megállíthatja a plakk-képződést. Változatlanul vannak kételkedők, akik szerint a kívülről bevitt koleszterin mennyiségének csökkentése nem vezet az érelmeszesedés csökkenéséhez, mert a szervezet a belső, ún. endogén koleszterintermelésének fokozásával válaszol a mérsékelt külső koleszterinbevitelre.

Ebben nagy egyéni variációk vannak, és azt is tudni kell, hogy a táplálék koleszterintartalmának drasztikus csökkentésével átlagosan 8%-kal csökkenthető a vér koleszterinszintje. Van, akiben ez az érték 15-20% körüli, és van, akiben nem csökken a koleszterin a külső, bevitt koleszterin mennyiségének csökkentésére. Ez a jelenség a genetikai tényezők fontossága mellett szól.

Mennyi koleszterint kellene bevinnünk naponta?

A javasolt koleszterinbevitel átlagosan napi 200-300 mg fogyasztását jelenti. Nagyon alacsony zsírtartalmú, kevesebb, mint napi 100 mg koleszterint tartalmazó diéta mellett az össz- és az LDL-koleszterinszint alacsony, és alig fordul elő koszorúér-betegség.

A jelenlegi táplálkozási szokásainkkal napi 500-700 mg koleszterint fogyasztunk el. A felszívódó koleszterin mennyiségét a táplálék rosttartalma is befolyásolja. Különösen az úgynevezett vízben oldódó rostok gátolják a felszívódást. Ilyeneket a teljes kiőrlésű gabonafélékben, különösen a zabban találunk. A zabkorpa fogyasztása hasznos kiegészítője lehet a koleszterincsökkentő étrendnek.

Koleszterint csak az állati eredetű tápanyagok tartalmaznak.

A növényekben található, a koleszterinhez hasonló szerkezetű molekulák (a növényi sztanolok és szterolok, más néven fitoszterinek) nem rendelkeznek koleszterinszintet emelő hatással. A bélből alig szívódnak fel, de gátolják azt az utat, amelyen a koleszterin tudna felszívódni, így szerepük lehet abban, hogy a táplálék koleszterintartalma kevésbé szívódjon fel.

Fitoszterinekben különösen gazdag a fekete retek, de számos gyümölcs, zöldség, olajos mag, gabonaféle és hüvelyes is tartalmazza őket változó mennyiségben. Manapság számos élelmiszert dúsítanak fitoszterinekkel.

A legújabb ajánlás kb. napi 2 g növényi szterol fogyasztását javasolja. Mint annyi minden mást, túlzásba ezt sem jó vinni, mert arra hajlamos személyekben a szokásos mennyiség sokszorosának fogyasztása esetén a növényi szterolok is képesek károsítani az erek falát.

586
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]