Hogyan károsítja a dohányzás érrendszerünket?

592
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés és szövődményei jelentkezésének egy igen fontos rizikófaktorja a dohányzás. Számos adat bizonyítja, hogy a dohányzók aortájában a szöveti elváltozások érelmeszesedés esetén sokkal súlyosabbak, mint a nem dohányzóknál.stressz-dohanyzas

Hogyan hat a dohányzás az érrendszerre?

A dohányzás káros hatása főleg kétféleképpen nyilvánul meg: egyrészt fokozza a szív koszorúereinek elmeszesedését, ami szívinfarktus létrejöttét segíti elő, továbbá hozzájárul az alsó végtagok érszűkületének kialakulásához, ami lábikragörcsben nyilvánul meg.

Szoros összefüggés figyelhető meg az érelmeszesedés súlyossága és az elszívott napi cigaretták, illetve a dohányos évek száma között.

Annál a férfinál, aki naponta 20 cigarettát elszív, kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy fellép a szív koszorúereinek megbetegedése, mint a nemdohányzóknál. Napi több mint 20 elszívott cigaretta esetén ez az arány még tovább romlik. Statisztikai felmérések alapján azt is megállapították, hogy dohányosoknál a halálos kimenetelű szívinfarktusok száma 70%-kal magasabb, mint a nemdohányosoknál.

Bár a dohányzás ártalmasságát a szívbetegségek jelentkezésében minden szakértő egyértelműen elfogadja, mégsem ismeretesek azok a mechanizmusok, melyeken keresztül károsító hatása érvényesül.

Egyes kutatók véleménye szerint dohányzáskor a vérbe kerülő szénmonoxid-gáz csökkenti a vörös vérsejtek oxigénszállító képességét, ami a szervezetben egy állandó szöveti anoxiát, oxigénszegénységet eredményez.

Mások szerint a dohányzás stresszhatáson keresztül károsítja a szervezetet. Megfigyelték, hogy a dohányzás kiváltotta stresszhatás megterheli a szívműködést, az alsó végtagokban érszűkületet hoz létre. Már néhány cigaretta elszívása után rövid időn belül emelkedik a vérben a koleszterinszint, a zsírnemű anyagok mennyisége, és nagymértékben fokozódik a vér alvadékonysága is.

Dohányfüst belélegzése vagy nikotin adagolása, kísérleti állatoknál is, jelentős károsodást okoz ezek érrendszerében. Dohányfüst hosszabb ideig tartó belélegzése tengerimalacoknál az aorta belhártyáinak megvastagodását, rugalmas rostjainak elpusztulását, mukoid és zsír nemű anyagok lerakódását eredményezi.

Ha nyulaknak koleszterindús táplálék mellett nikotint is adagoltak, az érelmeszesedéses csomók kialakulása a verőerekben meggyorsult. Nikotinadagolás esetén növekszik a vérben az adrenalin mennyisége, ez pedig a zsírsavak kiáramlását eredményezi a zsírszövetből. Ha kutyákat dohányfüst hatásának tettek ki, vérük alvadékonnyá vált, és vérükben csökkent a heparin és heparinszerű anyagok mennyisége is. Mindezek alapján többen arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányzás károsító hatása elsősorban a véralvadás zavarain keresztül érvényesül.

A dohányzás ártalmai mindenkit meggyőzhetnek arról, hogy érdemes lenne leszokni erről a káros szenvedélyről. Kétségtelen, hogy ez nem könnyű, de talán egyszerűbb véglegesen lemondani a cigarettázásról, mint csak mérsékelni. A dohányzás elhagyásának ma már sok féle módja ismeretes és számos ilyen jellegű kiadvány forog közkézen.

Azok számára, akik a dohányzást abbahagyni szándékoznak, igen biztató az a megállapítás, mi szerint a dohányzás szívinfarktust kiváltó hatása a dohányzás abbahagyásával megszűnik. A Framingham-tanulmány azt is bebizonyította, hogy azoknál, akik elhagyták a dohányzást, a szívinfarktus kockázata azonossá vált azokéval, akik soha sem dohányoztak. Ez természetesen nem vonatkozik az erekben kialakult és a már meglevő szöveti elváltozásokra.

592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]