Hogyan kezdjük el a testmozgást szívünk egészsége érdekében?

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Miért is nem sportolunk? Hivatkozunk időhiányra, vagy egy korábbi sérülés akadályoz bennünket kedvenc sportunk végzésében. Esetleg a költségektől tartunk. Ha elszántuk magunkat életünk megmentésére, keressük meg a megoldást.futas-idos-emberek

Időhiány esetén megoldás lehet a „szállj ki és gyalogolj“, ajtótól ajtóig autózás helyett lábunk (és a tömegközlekedés) használata, esetleg a kerékpáré. Lift helyett a lépcsőé.

Ha ez nem megoldás (pl. munkánkhoz szükség van az autóra), jól jöhet egy szobakerékpár. Amíg este a híradót (edzettebbek az esti filmet) végignézzük, teljesíthetjük napi edzésadagunkat is.

Mozgásszervi problémák, sérülés esetén érdemes gyógytornászt felkeresnünk, ő nyújthat segítséget a megfelelő mozgásforma megtalálásában. Ha az a baj, hogy hamar ráununk egy sportra, változtassunk előre kitervelt időközönként (pl. kéthavonta). Segíthet az is, ha nem egyedül, hanem barátainkkal, családunkkal mozgunk.

Mi az a közepes intenzitás?

Mindenkinek van terhelés szempontjából egy maximális szívfrekvenciája (pulzusszáma). Ezt nagyon könnyű kiszámolni: 220 mínusz az életkor években. Tehát egy 50 éves ember maximális pulzusszáma 220 – 50 = 170/perc.

A közepes intenzitású terhelés az, amikor a pulzusszám ennek a 60-80%-át éri el, azaz a fent említett példában 102/perc és 119/perc között van.

A pulzust számolhatjuk csuklónkon, de ez sport közben nem mindig oldható meg egyszerűen. Erre a célra, ha lehetőségünk van rá, használjunk pulzusmérő órát. Ezek a szerkezetek két részből állnak, az egyik olyan, mint egy normál karóra, a másik rész egy övszerű érzékelő, melyet a mellkasunkon hordunk. Az órán beállítható a közepes intenzitáshoz tartozó pulzustartomány, így a mozgás teljes időtartama alatt figyelemmel kísérhetjük szívfrekvenciánk alakulását.

Ha nincs módunk órát használni, egyszerű módszer a beszéd. Ha tudunk mozgás közben beszélgetni, biztosan nincs oxigénhiányunk.

A mozgás megkezdése mindenképpen legyen fokozatos.

Először sétáljunk, csak aztán fussunk, de a gyaloglás se rögtön teljesítménytúra formájában történjen.

A mozgás legyen öröm! Hogy azzá váljon, keressünk edzőpartnert, aki átsegít a holtpontokon (cserébe mi is őt).

Mindig tűzzünk ki valamilyen (reális) célt. Ha az megvan, jöhet a következő célkitűzés. A cél legyen belátható idő alatt elérhető (néhány hónap alatt), azaz ne rögtön a maratonra készüljünk.

579
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]