Ismerje meg, hogyan rakódik le a koleszterin az erekben

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Ahogy a teherautó is néha kátyúba kerül az úton, miközben a rakomány egy része leborulhat, az erek belső felszínének természetesen is előforduló sérülése kiválthatja a keringő LDL esetében a koleszterin lerakását. Ez aztán befészkeli magát az endotélium rétege alá, rárakódva az artériák középső,erelmeszesedes izmos rétegére. A kevésbé stabil LDL-molekulák (például azok, amelyek “oxidált” koleszterint szállítanak) sokkal valószínűbben adják le koleszterinadagjukat.

Akcióban a fehérvérsejtek

Ebben a korai stádiumban a vérben keringő HDL-molekulák észrevehetik a koleszterin lerakódását, és az érfalból begyűjtve visszaszállíthatják a májba, ezzel meggátolva egy plakk, vagy ateroma (zsírok alkotta lerakódás) kialakulását.

Amennyiben ez nem történik meg, a lerakódás az artéria felé belül helyi gyulladást okoz, odavonzza ezzel a keringő fehérvérsejteket.

Ezek az érfali sérülésbe hatolva sikeresen veszik fel a harcot a koleszterinnel szemben, azonban eközben csapdába esnek az érfal felülete alatt, és habos lerakódást képeznek.

Végül, hogy gátat szabjon a sérülés terjedésének, az endotélium egy bizonyos fehérjéből, fibrinből álló “védősapkát” képez, lezárva ezzel a felszínt, és maga alá temetve a koleszterint, a fehérvérsejteket és az egyéb hulladékokat (ezt nevezzük együttesen plakknak vagy ateromának). A lerakódáson így képződő fibrinsapka esetenként az ér természetes tágulékonyságának elvesztéséhez vezethet.

Az érelmeszesedés egyre súlyosabbá válik

Az artériák ilyen megkeményedését hívjuk érelmeszesedésnek (ateroszklerozisnak).

Az idő múlásával az ateroma mérete növekszik. Kezdetben csupán az érfal kiboltosulása (ezt aneurizmának nevezzük) jelzi.

Bizonyos esetekben annak ellenére, hogy az artériák külső, erőtejes köpenye megakadályozza a további kiboltosulást, az ateroma elkezd befelé nyomulni, és felszakítja a fibrinsapkát, amely sokáig képes volt kordában tartani. Ezután két kimenetel lehetséges.

Végzetes következmények

Ultrahangvizsgálattal az a megdöbbentő tény derült ki, hogy az instabil plakk akkor is felszakadhat (rupturálhat), mikor az ateroma még csak az 20 százalékban szűkíti be az eret.

A fibrinsapka felszakadása vagy odavonz egy sereg vörösvértestet, hogy egy újabb fedőréteget létrehozva lezárja a sérülést, amely viszont az artéria faláról leszakadva a keringéssel elindul, és továbbhaladva elzárhat egy kisebb eret (embolia); vagy a felszakadt plakk az ateromából származó darabokat juttat a keringésbe, amely szintén az előbb leírt sajnálatos eredménnyel jár.

Ezek az alapvető folyamatok vezetnek a szívroham (infarktus) és a szélütés (stroke) korábbi figyelmeztető jelzés nélküli kialakulásához, gyakran nagyfokú rokkantságot vagy halált okozva.

579
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]