Mekkora koleszterinszint tekinthető normálisnak?

594
HOZZÁSZÓLÁS:

Az, hogy mennyi koleszterint tartunk soknak, az elmúlt években, a klinikai vizsgálatok eredkoleszterin3ményei alapján folyamatosan változott. Nincs ugyanis egy abszolút érték, amit normálisnak tekintenénk. Az egyes laboratóriumi paraméterek tekintetében az a normális érték (pl. vércukor, vörösvérsejtszám stb.), ami nagyon sok, egészséges (vagy egészségesnek tűnő) ember vizsgálatának átlagértéke. A koleszterin esetében az a normális, amennyi mellett a legkevesebb, érelmeszesedésre visszavezethető betegség keletkezik.

Felmerül a kérdés, miért lehetséges az, hogy az európai és amerikai társadalomban átlagosnak tekinthető koleszterinszint mellett mégis létrejön az infarktus és érelmeszesedés. Erre a választ a koleszterinszintet csökkentő kezelés eredményessége adja meg.

Ezek alapján egyrészt azt kell feltételeznünk, hogy a civilizált ember vér-koleszterinszintje nem olyan, mint amilyenre a szervezetnek szüksége van. Erre utal a természeti népeknél mérhető igen alacsony (3 mmol/1 alatti) érték. A másik következtetés pedig az, hogy akikben alacsonyabb vérkoleszterin-érték mellett jön létre az infarktus, annak az a bizonyos érték túlságosan magas, tehát tovább kell csökkenteni a természeti népekben észlelhető érték közelébe.

A normális koleszterinszint

A még normálisnak tekinthető koleszterinszint felső határa az idők folyamán egyre lejjebb csúszott, ráadásul ez az érték attól is függ, hogy az adott egyén milyen további, az érelmeszesedés kialakulására ugyancsak hajlamosító rizikófaktorral rendelkezik. Tehát lehet, hogy az a koleszterinszint, ami a szomszédnak még normális, a mi számunkra már túl magas, és kezelést igényel.

Az viszont egyértelművé vált, hogy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából nincs túl alacsony koleszterinszint. Egy nagy, nemzetközi vizsgálat, az ún. Szíwédó Vizsgálat egyik legmeglepőbb eredménye az volt, hogy a kiindulási koleszterinszinttől függetlenül – tehát azoknál is, akik vérkoleszterinszintje a jelenleg normálisnak tekinthető felső határ alatti volt -az alkalmazott koleszterincsökkentő kezelés ritkábbá tette a koszorúér-betegséget.

Egyelőre igaznak látszik, hogy minél alacsonyabb a koleszterinszint, annál kisebb az érelmeszesedés és az annak következtében létrejövő betegségek kialakulásának valószínűsége. Tehát ha kezelt koleszterinszintünk olyan alacsony, hogy a laboratóriumi számítógép megcsillagozza, nincs miért aggódnunk. (Ha koleszterinszintünk kezelés nélkül is nagyon alacsony, az rendszerint jó jel, de bizonyos egyéb betegségek, pl. májbetegség, bélbetegségek, pajzsmirigybetegség csökkenthetik a koleszterinszintet, így az alacsony koleszterinszint esetenként valamilyen betegség jele lehet.)

Milyen koleszterinértékek vannak?

De térjünk vissza a felső határhoz. Laboratóriumi eredményeink között többféle koleszterinnel is találkozhatunk. Rendszerint meghatározzák az összkoleszterint, ami a vérben keringő koleszterin teljes mennyisége.

Ezenkívül gyakran szerepel a leleten a HDL-koleszterin, a „jó” koleszterin értéke is. Az LDL-koleszterint ritkán mérik meg közvetlenül, de mennyisége az összkoleszterin-, a HDL-koleszterin- és a trigliceridszint ismeretében számítható. Ezt magunk is megtehetjük az úgynevezett Fríedewald-képlet segítségével: LDL-koleszterin = összkoleszterin – HDL-koleszterin – (triglicerid/2,2) (mmol/1).

Az LDL-koleszterin szintjének ismerete azért fontos, mert egyre inkább elfogadott, hogy az összkoleszterinszint önmagában kevésbé jól jelzi előre a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét, mint az LDL-koleszterin vagy az LDL/HDL arány.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]