Melyek a hipertónia okai és kockázatai?

581
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a közvetlen okot nem ismerjük, az elsődleges magas vérnyomás kialakulásában fontos szerepet játszanak örökletes tényezők. Ha a szülők közül akár csak az egyik magas vérnyomásban szenved, kimutathatóan megnő az esélye annak, hogy gyermekükben is kialakul.magasvernyomas3

Fontosak a környezeti tényezők, pl. a túlzott konyhasó fogyasztás, mely valószínűleg az öröklődő hajlammal együtt hat. A magas vérnyomás kialakulása során súlyosbító tényezőként jelentkezik az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgáshiány és az elhízás.

Lehetséges, hogy a magas vérnyomás kialakulását lelki tényezők is segítik, amelyben ismét szerepet játszhatnak örökletes tényezők, de a tanulás, a társadalmi szokások és körülmények („hajszolt életmód”) szintén közreműködnek.

Ennek a magyarázata az, hogy a külvilág megpróbáltatásai (stresszei) hatására mindig azonos válasz váltódik ki a szervezetben. A keringési rendszerben ez gyorsabb szívműködést és a vérerek összeszűkülését okozza, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

Aki a stresszhatásokra érzékenyebben reagál, és akinél túl sokszor váltódik ki ez a testi válasz, annál egy idő után a szabályozó mechanizmusok elromlanak. Ennek következtében az érrendszer „feszülési szintje”, az erekben keringő vér nyomása magasabb szinten állandósul.

Mik a hipertónia kockázatai?

A tartós vérnyomás-emelkedés nagyobb terhelést ró a szívre, mert így nagyobb ellenállással szemben kell munkát végeznie. A szív izomtömege a fokozott munka miatt megnagyobbodik, majd később. mivel a megnagyobbodott izomtömeget az erek nem tudják elegendő oxigénnel ellátni, kifárad, és kitágul.

Ezért vezet a magas vérnyomás hosszabb (évtizedek) vagy nagyon súlyos esetben rövidebb (évek) idő alatt pangásos szívelégtelenséghez. A legtöbb esetben a kezelés jelentősen késleltetni tudja a szív kifáradását.

Ha a magas vérnyomás az agyi ereket teszi tönkre, agyvérzést (gutaütés) okozhat. A kóros állapot tönkreteheti a vese kisereit, amely elégtelen veseműködéshez vezet.

Az érfalak állandó fokozott feszülése gyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, amely a koszorúereken szűkületeket, elzáródásokat létrehozva szívrohamot, szívinfarktust képes kiváltani. A legtöbb esetben a magas vérnyomás által elősegített érelmeszesedés következményei okozzák a beteg halálát.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]