Melyek az érelmeszesedés fő rizikófaktorai?

601
HOZZÁSZÓLÁS:

A széles körű epidemiológiai vizsgálatok során összegyűjtött adatok kétséget kizáróan kimutatták, hogy az érelmeszesedés és az érelmeszesedés során jelentkező szívbetegségek létrejöttében döntő szerepet játszik a hibás életmód.erelmeszesedes-tunetei

Melyek az érelmeszesedés fő rizikófaktorai?

A hibás életmód tulajdonképpen három nagy kérdéscsoportot ölel fel: a hibás táplálkozást és a túltápláltságot; a testmozgás és a fizikai aktivitás hiányának, az ülő életmódnak (szedentarizmusnak) kérdését, valamint a fokozott idegrendszeri megterhelést, a stresszhatásokat.

Mindezek a tényezők külön-külön vagy együttesen hatva, végső fokon a szervezet zsíranyagcseréjében és a véralvadás folyamatában olyan változásokat, zavarokat hoznak létre, melyeknek ezután közvetlen következménye az érelváltozások kialakulása.

Már pedig maga a vérkoleszterinszint emelkedése is egyike a leglényegesebb rizikótényezőknek. De a hibás életmódhoz tartozó rizikótényezők még azért is szorosan összefüggnek, mivel éppen az ülő-foglalkozásúak többsége az, aki bőségesebben táplálkozik, többet dohányzik, a kelleténél kevesebbet mozog és aránylag sok stresszhatásnak is ki van téve.

Mai felfogásunk szerint az érelmeszesedés létrejöttének legfontosabb okai a hibás táplálkozás, az ülő életmód és az idegrendszeri túlterhelés, de nem kevésbé lényeges tényező a magas vérnyomás vagy dohányzás sem, természetesen ha mindezek hosszabb ideig hatnak.

Életük során az emberek rendszerint nemcsak egy, hanem egyidejűleg, vagy egymás után, több veszélyeztető tényező hatásának is ki vannak téve éppen ezért bonyolult és nem mindig követhető módon társulnak. Egy dolog azonban biztos, hogy a veszélyeztető tényezők lényegesen fokozzák egymás hatását.

Ha egyidejűleg több veszélyeztető tényező áll fenn, akkor az érelmeszesedés és a koszorúerek megbetegedésének valószínűsége megnövekszik.

Egy kövér, magas vérnyomású és sokat dohányzó férfinak, legalább hatszor nagyobb esélye van a szívinfarktusra, mint egy sovány, normális vérnyomású nemdohányzónak.

A veszélyeztető tényezők ismerete igen fontos az érelmeszesedés és koszorúér-megbetegedések elleni küzdelem lehetőségeinek felmérése szempontjából. A veszélyeztető tényezők ismeretében, az érelmeszesedés megelőzése elvileg igen egyszerűvé vált: ki kell küszöbölni életünkből a veszélyeztető tényezőket, vagy legalább is jelentősen korlátozni kell számukat, hatásuk intenzitását.

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]