Miért és hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Az erek elmeszesedésének folyamatáról ma már sok mindent tudunk. A legfontosabb kérdésre azonban egyelőre nincs válaszunk: Milyen módon lehetne ezt a folyamatot biztonsággal meggátolni? Ez annak ellenére így van, hogy számos olyan ún. kockázati tényező (rizikófaktor) ismert, amely érelmeszesedés1egyértelműen szerepet játszik az erek elmeszesedésének kialakításában. Feltételezhető, hogy a már kísérletekkel, vizsgálatokkal igazolt rizikófaktorok mellett jó néhány, ma még fel nem ismert károsító tényezővel is számolhatunk.

A rizikófaktorokat két csoportba sorolhatjuk:

  1. az általunk befolyásolható és
  2. a tőlünk független tényezőkre.

Az első csoportba tartoznak a következők: dohányzás, fizikai értelemben inaktívnak tekinthető életmód, kalóriában (energiában), zsírféleségekben gazdag étrend, elhízás, fogamzásgátlók szedése, nem megfelelően kezelt magas vérnyomás, illetve cukorbetegség.

Befolyásolhatatlan a nem (a férfiak szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában sokkal veszélyeztetettebbek, mint a nők), az életkor, a genetikai adottságok és némely – szintén örökletes jellegű anyagcsere-betegség (például a vér emelkedett húgysavszintje, magasabb koleszterinkoncentráció stb.).

Minél több rizikófaktor mutatható ki valakinél, annál nagyobb az esélye arra, hogy idő előtt súlyos érelmeszesedése legyen. Ez pedig nem csak szívinfarktushoz, hanem agyi keringési zavarokhoz, az alsó végtag vérellátásának elégtelenségéhez és végső soron a szervezet működésének zavaraihoz vezethet.

Ezért tehát, amennyiben a szívinfarktus elkerülésének lehetőségeit keressük, az érelmeszesedés folyamatát kell alaposabban szemügyre vennünk.

Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

A későbbi, súlyos érszűkületekhez vezető kórfolyamat igen gyakran már gyermekkorban elkezdődik. Bizonyítottnak tekinthető, hogy ebben a kezdeti fázisban az erek belső felszínét borító, egyrétegű laphámsejtek kóros működésének központi szerepe van. Ezek a sejtek a szervezet érrendszerében mindenütt megtalálhatók. Számtalan funkciójukat ismerjük már. Tudjuk, hogy részt vesznek a helyi vérkeringés szabályozásában, a véralvadás gátlásában, a vérlemezkék (thrombocyták) összecsapzódásának megakadályozásában, immunológiai folyamatokban stb.

Mindezek mellett, miután az erek belsejében áramló vér és az érfal mélyebb rétegei között határként szolgálnak, védő funkciójuk is van. Az endothelsejtek élettani működését számos tényező zavarhatja meg. Nem meglepő módon ilyen szempontból a legveszélyesebbek a már előzőekben is említett, ún. rizikófaktorok. Mindenekelőtt a dohányzás, a magas vérnyomás, a tartósan emelkedett vércukorszint, a vér magas koleszterinkoncentrációja.

Ezeken kívül mechanikai behatások, mikroorganizmusok, gyulladásos és immunjellegű folyamatok károsító hatásaival is számolni kell. Kezdetben az endotelsejtek működésében támadnak zavarok. Jelentős számban tapadnak például vérlemezkék és különböző fehérvérsejtek az erek belső felszínéhez, a vérlemezkék összecsapódnak, a lokális véralvadásgátlás zavarokat szenved, az erek nem tudnak megfelelően tágulni, következésképpen a szervek esetleges fokozott oxigén- és tápanyagigényét intenzívebb vérátáramoltatással nem tudják biztosítani stb.

A folyamat előrehaladtával súlyos érszerkezeti eltérések is kialakulnak. Ugyanis az érfalhoz tapadt fehérvérsejtek a laphámsejtek közötti réseken keresztül az ér mélyebb rétegeibe vándorolnak. Emellett a vérben megtalálható némely zsírféleség is (pl. a koleszterin) a laphámsejtréteg alá juthat. Ez további fontos változásokat okoz.

Az érfalon belül különböző sejtféleségek vándorolnak a károsodott érendotel szakasz környezetébe. Közben ezeknek az odavándorló sejteknek a funkciói is megváltoznak. Ennek keretében egyes sejtcsoportok az érfalba jutott zsír egy részét bekebelezik. Eközben maguk is láthatóan átalakulnak (ún. „habossejtek”-ké válnak). Intenzív, gyulladásos jellegű folyamatok kezdődnek. Az érelmeszesedésnek ebben a fázisában a nagyobb erek belső felszínét megtekintve foltokban, csíkokban, sárgás elszíneződést láthatunk. (Ritkán ezeknek az elváltozásoknak a visszafejlődése is megfigyelhető.)

Ha a folyamatot elősegítő hatások változatlanul érvényesülnek, a kialakulóban lévő érelmeszesedéses elváltozások környezetében egyre nagyobb számban gyűlnek össze különböző sejtféleségek (fehérvérsejtek, simaizomsejtek, immunológiai szempontból aktív sejtek stb.). Intenzív kötőszövetképzés kezdődik. Mindez összességében azt eredményezi, hogy egy, az ér belsejét szűkítő, zsírokat, kötőszövetet és nagyszámú sejtet tartalmazó bedomborodás (fibrotikus plaque) jön létre. Ez az elváltozás már önmagában is jelentős érszűkülethez vezethet.

Az ilyen kötőszövetes plaque-kok sérülékenyek, berepedhetnek, vérlemezkék összecsapzódására hajlamosítanak, belsejükben vérzések keletkezhetnek, felszínükön vérrögök képződhetnek. Ezek az események pedig az ér belső átmérőjének további csökkenéséhez, végső soron az ér teljes elzáródásához is vezethetnek. Az esetek döntő többségében ezek az elváltozások további átalakuláson mennek át. A legjellegzetesebb ilyen változás, hogy belsejükben egyre több mész rakódik le, s végül az erek belső üregébe domborodó meszes lemezekké (plaque) alakulnak.

Az érelmeszesedés folyamatának kezdeti szakasza még visszafordítható. Ha ugyanis a károsító tényezőket kiküszöböljük, akkor az erek belső felszínét borító laphámsejtek még visszanyerhetik eredeti funkcióikat. Minél előrehaladottabb azonban ez a folyamat, annál kevésbé befolyásolható.

Az érelmeszesedés hosszú folyamatát jellemző különböző stádiumok az emberi szervezetben, egy adott pillanatban mind megtalálhatók. Az egyes érszakaszok nem egyforma mértékben károsodottak. A szinte „érintetlen” érágak, érszakaszok mellett más területeken a legsúlyosabb elváltozásokat találhatjuk.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]