Miért és hogyan kell a hipertóniát kezelni?

574
HOZZÁSZÓLÁS:

Régóta ismeretes, hogy a magas vérnyomásban {hipertóniában) szenvedők között gyakoribb a koszorúér-betegség, mint a normális vagy alacsony vérnyomásúak körében. A magas vérnyomás az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezője.magasvernyomas2

A vérnyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) fejezzük ki, és két számmal jellemezzük: az első érték az ún. szisztolés vérnyomás, amelyet a szív összehúzódása alatt mérünk, a második érték a diasztolés vérnyomás (ezt szokták a betegek „per” értéknek nevezni) a szív elernyedése alatti értéket jelenti.

Mennyi a normális vérnyomás értéke?

A nyugalmi állapotban mért vérnyomás 140/90 Hgmm-ig mondható normálisnak, bármely életkorban mérve.

>> Figyelem!

Hibás az a régi felfogás, miszerint a szisztolés vérnyomás normális értéke 100 + az életkor!.

Ha magasabb a vérnyomás, több mérést kell végezni eltérő időpontokban, mivel gyakran előfordul, hogy az újabb méréskor már normális vérnyomás mérhető, és a magasabb vérnyomásértéket csak az első orvosi vizsgálat izgalma váltotta ki („fehérköpeny-jelenség”).

Ha legalább három alkalommal a normális felső értéknél magasabb vérnyomást mérünk, akkor megállapítható a magasvérnyomás-betegség, és további vizsgálatok, rendszeres ellenőrzés, illetve kezelés szükséges.

Fontos, hogy minden orvosi vizsgálaton végezzenek vérnyomásmérést, hiszen ezzel az egyszerű és könnyen kivitelezhető vizsgálattal kiszűrhetővé válik ez a sokáig lappangó és tünetmentes betegség.

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás legfőbb veszélye, hogy tartós fennállása esetén az érrendszer és bizonyos szervek (agy, szem, szív és a vese) súlyosan károsodnak.

Az érelmeszesedés kockázatát úgy emeli, hogy a nagy nyomás elősegíti a koleszterinlerakódásnak kedvező érsérülések létrejöttét.

Hogyan kell kezelni?

A magas vérnyomás hosszú távú, legtöbbször az élet végéig tartó kezelést és gondozást igényel, beállítása mind a kezelőorvos, mind a beteg türelmét igényli.

A legalkalmasabb gyógyszer vagy gyógyszerkombináció kiválasztása mindig a beteg egyéni reakciójától függ, és hosszabb időt vehet igénybe.

A hatékony orvos-beteg együttműködést nagyban segíti a vérnyomás rendszeres önellenőrzése és feljegyzése vérnyomásnaplóba.

A gyógyszeres kezelés mellett fontos a nem gyógyszeres kezelés, azaz az életmódbeli tényezők hangsúlyozása is, így a dohányzás abbahagyása, túlsúly esetén a testsúly csökkentése, a rendszeres fizikai aktivitás és a konyhasó bevitelének mérséklése.

574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]