Milyen étrenddel tehetünk az érelmeszesedés ellen?

575
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés étrendi kezelésének előírásainak fő kérdése a bevitt táplálék minősége és mennyisége. Amennyire káros lehet ülő életmód mellett napi több szelet szalonna vagy féltábla vaj rendszeres fogyasztása, vagy nap mint nap, esetleg éveken át a több tojásból készült rántotta reggelire — annyira veszélytelen, ha néhanapján az érelmeszesedésben szenvedő beteg is megkívánva, jóízűen elfogyaszt egy szelet szalonnát, friss fehér kenyérből egy szelet vajas kenyeret, vagy két tojásból tejjel felvert rántottát.egeszseges-etelek

Amennyire szükséges a cukor és édességfélék túlzott fogyasztásától óvakodni, annyira felesleges adott esetben teljesen lemondani élvezetükről, félni fogyasztásuktól. Másként bírálandó el, ha valaki éveken át naponta rendszeresen elfogyaszt egy-két szelet tortát és egy-két csésze tejszínhabos feketekávét, krémet vagy fagylaltot vagy pedig ha csak néhanapján, kellemes társaságban él ezekkel is, különösen akkor, ha utána gyümölcs vagy koplaló napot is tart.

Az étrendi korlátozások nem szabad megfosszák a betegeket az étkezés örömétől, nem vehetik el élet- és munkakedvüket! A gyógyító étrend nem szerzetesi szigort, hanem ésszerű és célszerű, kiegyensúlyozott táplálkozást jelent.

Az étrendi kezelés lényegét tehát így foglalhatjuk össze: kerüljük el a túlzásokat és az egyoldalúságot! A gyógyító étrend előírásainál különbséget kell tennünk az érelmeszesedés általános táplálkozási előírásai és az elhízottaknál a kimondottan fogyókúra céljából alkalmazott étrendi kezelés között.

Már köztudott, hogy mennyire veszélyes az elhízás, mely az érelmeszesedés kialakulását részben közvetett úton is befolyásolja, amennyiben magas vérnyomásra és cukorbajra hajlamosít. Ebben az esetben a vér koleszterinszintje is emelkedett, amiről tudjuk, hogy egyik legjelentősebb veszélyeztető tényező. A kövérség, a táplálkozás, a vér koleszterintartalma és a betegség közötti összefüggés nyújtja annak lehetőségét, hogy a kóros elhízás kezelésével a megbetegedések valószínűségét is csökkentsük.

A kövér ember saját étvágyának válik áldozatává. A kóros elhízás szélsőséges esetei ritkábbak, de annál gyakoribbak az ugyancsak veszélyt jelentő mérsékeltebb súlytöbbletek. Ennek megszüntetésére egyetlen mód van: megszabadulni a felesleges kilóktól. Ehhez kétségtelenül akaraterőre van szükség, de a józan ész amellett szól, hogy megéri.

A túltápláltság ellen célszerű már gyermekkorban elkezdeni a küzdelmet, mivel kövér gyermekből rendszerint kövér felnőtt lesz. Igyekezzünk tehát a gyermekeket is jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendhez szoktatni, mely kellően biztosítja fejlődésüket, de óv az elhízástól.

Tartsuk testsúlyunkat állandóan ideális szinten

Egy régi szabály szerint testsúlyunk annyi kilogramm kell hogy legyen, ahány centiméterrel vagyunk magasabbak egy méternél. Ma általában ennél kevesebbet tekintenek ideális testsúlynak. Az ideális testsúly az alábbi képlet segítségével számítható ki:

Testsúly kilogrammban = magasság (cm) — 100

Kövér gyermekből kövér felnőtt lesz. Egy 45—62 éves embernél, ha testsúlya huzamosabb ideig 20%-kaI több az ideális testsúlynál,  a koszorúér-megbetegedések kialakulásának valószínűsége háromszorosára emelkedik.

A képlet férfiakra vonatkozik, nőknél a kapott eredményből még 2 kilót le kell vonni, vékonyabb csontozatuk miatt. így például egy 170 cm magas férfi ideális testsúlya 65 kg, ugyanolyan magas nőé pedig 63 kg. A kiszámított értéknél 10%-kal nagyobb testsúly már túlzottnak, nem kívánatosnak tekintendő, amit ajánlatos csökkenteni.

A lefogyás célravezetőbb és legegyszerűbb módja a fokozott testmozgás mellett olyan étrend betartása, mely a szükségesnél kevesebb kalóriát tartalmaz. Ennek következményeként a szervezet saját zsírraktárait használja fel és így a felesleges zsírlerakódások eltűnnek.

Vigyáznunk kell azonban arra, hogy étrendünk a fogyókúra ideje alatt is változatos legyen: elegendő fehérjét (sovány búst), kevés szénhidrátot (kenyeret, tésztafélét, cukrot), kevés zsiradékot és sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, biztosítva a szükséges vitaminokat is. Mivel a folyadék megvonása a régebbi nézetekkel ellentétben nem szükséges, a fogyókúra igen jól kiegészíthető fogyasztó teák használatával.

A fogyasztó étrend általában napi 1200 kalóriát tartalmaz. Az étrend összeállításakor figyelembe kell venni az illető személy ízlését, étkezési szokásait és a rendelkezésére álló élelmiszereket. Az ételek alacsony kalória tartalmuk mellett legyenek ízletesek, legyenek hasonlóak az addig megszokott ételekhez. Fontos, hogy az étkezésekben és az ételek elkészítésénél minél nagyobb változatosságot valósítsunk meg.

Igen lényeges, hogy az élelem napi megbatározott mennyiségét minél többszöri napi adagban fogyasszuk el. Lehetőleg gyakran, naponta négyszer-ötször étkezzünk, de mindig keveset. A mérsékletesség vonatkozik a fogyókúra idejére és az elért kedvező eredmények megtartására is.

A túlzásoktól óvakodjunk és ne az egyes élelmiszerek időleges fogyasztásától féljünk.

Az ideális testsúly elérése vagy legalább is megközelítése fokozatosan kell hogy történjék. Fontos, hogy a fogyókúra ne befolyásolja a beteg normális élettevékenységét, életkedvét, munkakedvét és munkaképességét, és biztosítsa a beteg jó közérzetét.

575
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]