Mit is jelent az érelmeszesedés pontosan?

597
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés — tudományos neve artherosclerosis — idült megbetegedés, a nerelmeszesedes-02agy és közepes verőerek károsodása, megkeményedése.

Hogyan alakul ki?

A betegség lényege, hogy a verőerek falában előbb zsírnemű anyagok, majd mészsók rakódnak le, mely folyamatot az érszövet elhalása, hegszövet megjelenése és a kötőszövetes heg felszaporodása kísér.

Az ér szerkezetének kóros átalakulása következtében az ér elveszti rugalmasságát, merev falú csővé alakul, sőt alakja is megváltozhat.

Tehát érelmeszesedésnek nevezzük a verőerek azon idült betegségét, mely a kóros anyagcseretermékek kicsapódásával, továbbá szövetpusztulással és egyben szövetburjánzással jár, végül pedig az érfal eltorzulását eredményezi.

Az egész szervezetet érinti

Az érelmeszesedés elsősorban anyagcsere betegség és nem szorítkozik csupán az erekre, hanem az egész szervezet megbetegedése.

Az érelmeszesedést a szervezet olyan megbetegedésének kell tekintenünk, mely egyformán érinti a szervezet egész anyagcseréjét.

A betegség folyamán bekövetkező anyagcserezavarok hatására jön létre az érfal anyagcsere zavara is, szerkezetbeli és működésbeli elváltozásokat idézve elő.

Azonban annak ellenére, hogy az érelmeszesedés valóban az egész szervezet megbetegedése, az elváltozások mégsem érintik az összes verőeret egyformán.

Attól függően, hogy az érelmeszesedéses-elváltozások a szervezetben melyik terület ereit érintik nagyobb mértékben, a létrejött vérkeringési zavarok miatt a megfelelő szervekben károsodások jönnek létre.

Így az érelváltozások területi elhelyezkedése és az elváltozások súlyossága, illetve ennek következtében a belső szervekben kialakult kóros elváltozások határozzák meg az érelmeszesedés klinikai tüneteit, — azokat a jellemző tüneteket, melyeket la beteg észlel, vagy a vizsgáló orvos figyel meg.

597
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]