Rendszeres mozgás nélkül veszélybe kerül a szív-és érrendszer egészsége

574
HOZZÁSZÓLÁS:

A mozgáshiány és ülő életmód elősegíti, a sok mozgás pedig gátolja az érelmeszesedés kifejlődését.

Mozgás nélkül nagyobb a veszély

A testmozgás hiánya, az ülő életmód (szaknyelven a szedentarizmus) az érelmeszesedést előidéző tényezők egyik legjelentősebbike.

Tudományosan bebizonyított tény, hogy a magas vérnyomás és a magas vérkoleszterin-szint mellett a civilizált ember mozgásszegénysége hajlamosít leginkább az érelmeszesedés, a koszorúér-megbetegedések és a szívinfarktus kialakulására.

Korunk, modern életét egyre inkább jellemzi az ülő életmód, a testmozgás hiánya, hiszen elődeink régebben sokkal többet mozogtak. Napjainkban már nemcsak a járművek használata öltött tömegméreteket, hanem a gépesítés következtében még az üzemekben, gyárakban is mindjobban terjed az ülő munka.

A technika fejlődésével, az automatizálás kiszélesedésével, a kisgépesítéssel sok foglalkozási ágban sikerült már lényegesen csökkenteni vagy éppenséggel kiküszöbölni a nehéz testi munkát. Manapság már nemcsak a teivezök, mérnökök vagy tisztviselők végzik ülve munkájukat, hanem a munkások is többnyire ülve irányítják az automatizált gépeket.

Ügyelnünk kell a rendszeres mozgás meglétére

A munkakörülmények ilyen kedvező alakulása azonban csak akkor válik szervezetünk számára is hasznossá, ha a mozgáshiányt szabad időnkben kellő testedzéssel, sporttal, turisztikával pótoljuk.

Ezt viszont már sajnos többnyire elfelejtjük, sőt a testmozgás általában még a pihenésünkből, szórakozásunkból is kimarad. Az estéket egyre többen töltik a televíziós készülékek előtt ülve, sőt, még a hétvégeken is inkább ülő szórakozás folyik, aktív pihenés helyett.

Kevés ember van, aki napi munkája mellett rendszeresen tornászik, sportol vagy kirándul. Sokan még a hegyeket is autóval vagy drótkötélpályákon kívánnák „megmászni”. A tunyaság sajnos a modern életforma egyik kísérő jelensége, pedig ez nemcsak ártalmas, hanem távol is áll az ember biológiai sajátosságaitól.

A túlzott kényelemnek ára van

Kétségtelen, hogy az ülő életmód kedvezőtlen hatása elsősorban a városi lakcanstockphoto15172828osokat érinti. Paradoxonnak tűnik, hogy éppen akkor, amikor az emberiség a civilizáció áldásait tömegméretekben kezdi érezni és élvezni, ezek az „áldások” tulajdonképpen egészségének kárára válnak.

Gyakran hangoztatják, hogy az ember életeleme a mozgás; sokat emlegetett intelem a testedzés fontossága. De már jóval kevésbé ismert, hogy nem képez kivételt ez alól a szív- és érrendszer sem.

Mint a többi más izmot, a szívizmot is ,,edzeni” kell, fokozatos megterheléssel kell ellenállóvá tenni. A mai gépesített, túlterhelt és az ülő foglalkozásnak kedvező életmód nem nyújt elegendő testmozgást ahhoz, hogy izmaink megőrizzék erejüket, rugalmasságukat.

Ugyanez vonatkozik a szívre is. Az emberek többségének nem elég edzett a szíve és érrendszere ahhoz, bogy aránylag kisfokú igénybevétellel szemben ellenálljon.

574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]