Ismerje meg a szív- és érrendszeri betegségek nem befolyásolható kockázati tényezőit

589
HOZZÁSZÓLÁS:

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy módunkban áll-e változtatni rajtuk, vagy sem.szív

Nem befolyásolható kockázati tényezőnek számít a nem, a kor és a családi kórtörténet, míg a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind-mind olyan faktorok, amelyeknek megléte és súlyossága kizárólag rajtunk múlik.

A nem befolyásolható kockázati tényezők

A nem szerepe a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában már régóta ismert; a férfiak jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a nők, ez a különbség azonban kb. egy évtizeddel a menopauzát követően kiegyenlítődni látszik.

1997-ben az Egyesült Államokban a koszorúér-betegségek (coronary artery disease; CAD) talaján a 29 és 44 év közötti férfiakban 126 000, míg ugyanezen női korosztályban mindössze 3000 szívinfarktust regisztráltak. (A számadatok nem az érintettek, hanem az események számát tükrözik, gyakori jelenség ugyanis az infarktus halmozódása, vagyis az, hogy a beteg nem egy, hanem több infarktust szenved el.)

A nem befolyásolható kockázati tényezők közé tartozik az életkor is; ennek előrehaladtával a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának gyakorisága jelentős emelkedést mutat.

Megnövekedett kockázattal kell számolni pozitív családi kórtörténet esetén is, vagyis akkor, ha a családban egy vagy több egyenes ági rokon (szülő, testvér, nagyszülő) szív- és érrendszeri betegségben szenved vagy szenvedett.

Nem számít egyenes ági rokonnak a sógor vagy sógornő, az anyós és az após, vagyis mindazon családtagok, akik nem vér szerinti rokonaink, míg egyenes ági rokonnak számít, de a valós megbetegedési kockázatot már nem befolyásolja a másod- vagy harmad-unokatestvér, a dédnagyszülő vagy más, távoli rokonok érintettsége.

Jelentős kockázatfokozódásra kell számítani azonban abban az esetben, ha valamely első fokú férfirokon (apa, fiútestvér) 55 éves kora előtt vagy első fokú nőrokon (anya, leánytestvér) 65 éves kora előtt szenvedett el szívinfarktust vagy szorult műtéti beavatkozásra (angioplasztikára) a fenyegető szív- és érrendszeri katasztrófa elhárításának érdekében.

Ezek szintén olyan tényezők, amelyek meglétét nem befolyásolhatjuk, de amelyek ismeretében jobban odafigyelhetünk saját egészségünkre.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Szilágyi Emese szerint:

    Édesapám szívinfarktusban halt meg, sajnos elsősorban az életmódjának köszönhetően. Ez esetben is gondolhatom azt, hogy a szívbetegségre való hajlamot örökölhettem?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]