Tények a belső szervekben észlelhető elváltozásokról érelmeszesedés esetén

543
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezetben az érelmezesedés következtében kialakuló elváltozások helyének különös jelentősége van, hiszen a különböző belső szervekben előidézett vérellátási zavarok határozzák meg azokat a klinikai tüneteket,.melyeket a betegek magukon észlelnek és melyek az orvos felkeresésére indítják őket.

Az érelmeszesedés következményei

Az érelmeszesedés általában nem érinti a verőérrendszert teljes egészében, hanem csak egyik vagy másik szervben alakulnak ki lényegesebb elváltozások.

Gyakran előfordul az is, hogy egyes betegeknél a súlyos érelmeszesedéses elváltozások semmilyen panaszt sem okoznak: vagy arra is van példa, hogy baleset következtében elhunyt személy boncolása alkalmával derül fény súlyos érelváltozásokra is. Ilyen esetekben csodálkozik a boncolást végző orvos, hogyan is tudott az illető ilyen érrendszerrel egyáltalán élni.

Viszont az is előfordul, hogy az érelmeszesedés következtében elhalálozottak boncolása alkalmával viszonylag nem is túl súlyosak az érelváltozások.

A koszorúerek érelmeszesedése

Az érelmeszesedés egyik leggyakoribb megnyilvánulási formája a szív koszorúereinek megbetegedése. A koszorúerek károsodása következtében kialakuló tünetek legjellemzőbbek az érelmeszesedésre.

A koszorúerek elmeszesedése két klinikai formában nyilvánul meg: a szívérgörcsben (angina pectoris) és a szívtrombózisban, valamint ennek következményeként kialakuló szívizom-elhalásban, a szívinfarktusban (miocardinfarctus).

A szívérgörcs kialakulása

canstockphoto18418626

Szívérgörcs esetén, az érelmeszesedéses elváltozások következtében a koszorúerek elszűkültek és merevek, de nem záródnak el teljesen.

Nagyobb erőfeszítés esetén növekszik a szívizom tápanyag és oxigén szükséglete. Az érgörcs következtében azonban a koszorúerek nem tudnak kitágulni és több vért illetve táplálékot és oxigént szállítani a szívizomhoz — a szívizom elégtelen oxigénszállítása pedig fájdalmat vált ki.

A szívtáji fájdalom felléphet félelem vagy idegi izgalom esetén is; ilyenkor tehát az amúgy is elszűkült koszorúerek görcsét idegi tényezők hozzák létre.

A szívtáji fájdalom általában nem tart hosszú ideig és megfelelő értágító gyógyszerek hatására gyorsan múlik.

543
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]