Tényleg elkerülhetetlen az érelmeszesedés?

580
HOZZÁSZÓLÁS:

Az érelmeszesedés talaján kialakuló szívbántalmak száma napjainkban aggasztóan megnövekedett. Mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban készített statisztikák adatai azt mutatják, hogy az utóbbi évtizedben a koszorúér-megbetegedések következtében bekövetkezett elhalálozások száma érelmeszesedés3megkétszereződött.

Lesújtó tények

Még nyugtalanítóbb az a tény, hogy mind gyakrabban észlelünk szívinfarktust a fiatalabb korosztályoknál. Az Egészségügyi Világszervezet egy jelentése arra is rámutat, hogy a szívinfarktusok gyakorisága jóval nagyobb mértékben növekedett 35—44 éves férfiak körében mint az idősebbeknél. Napjainkban négyszer több 40 éven aluli, tehát még alkotó ereje teljében levő férfi hal meg szívroham következtében, mint 1960-ban.

A helyzet súlyosságát és tragikusságát fokozza, hogy ezek a javakorabeli emberek akkor esnek az érelmeszesedés és szívroham áldozatául, amikor leghasznosabbak lennének a társadalom és családjuk számára.

Az érelmeszesedés okozta szívbántalmak, ha nem is okoznak mindig hirtelen halált, számos esetben a betegek jelentős részénél kisebb-nagyobb fokú rokkantsághoz vezetnek és így külön anyagi megterhelést is jelentenek a társadalomnak. Ha az érelmeszesedés előidézte szívbetegségeket megelőzhetnénk, a hasznos, termelőmunkát végző emberek életkora közel tíz évvel hosszabbodna meg.

Mit tehetünk az érelmeszesedés ellen?

Az érelmeszesedés azonban nem elkerülhetetlen sorscsapás, nem végzet, hanem betegség, amely ellen küzdenünk lehet és küzdenünk kell. Az érelmeszesedés jelentkezése nem szükségszerű velejárója az előrehaladott életkornak, nem féltétlen kísérőjegye az öregségnek sem — mint ahogyan azt régebben hitték. Az érelmeszesedés olyan betegség, mely ma már kedvezően befolyásolható, sőt megfelelő óvintézkedések betartásával el is kerülhető.

Mindezek az adatok világosan igazolják az érelmeszesedés tudományos kutatásának fontosságát és jelentőségét, s ismételten az egészségügynek erre a fontos területére irányítják a figyelmet. Ahhoz viszont, hogy eredményesen küzdhessünk az érelmeszesedés ellen, alaposan meg kell ismernünk ennek a betegségnek minden részletét.

Az érelmeszesedés titkait felderíteni hivatott tudományos kutatásokat ma szerte a világon egyaránt végzik a kutató központokban, a kórházakban a betegek ágya mellett, de az orvosi rendelőkben is. A társadalom különböző rétegeiben, vagy különböző emberi közösségekben széles körű vizsgálatok folynak. A klinikai laboratóriumokban a legváltozatosabb vizsgálatokat végzik el, az orvosi kutató-laboratóriumokban pedig lehetőség nyílik a betegség kísérleti vizsgálatára is, állatokban hozva létre az érelmeszesedést.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]