A testmozgás hiánya komolyan veszélyezteti az egészséget

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elmúlt évtizedek technikai fejlődése és a motorizáció hatására az emberek egyre kevesebbet mozognak. A nehéz fizikai munka végzése az egész világon háttérbe szorult, és a legtöbb országban már minden harmadik-negyedik ember autóval közlekedik.testmozgas-edzes-edzoterem

Az egészséghez kell a mozgás

Több vizsgálat is igazolta, hogy a fizikai munkát végzők és a rendszeresen sportolók között az érelmeszesedés okozta betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, lábérszűkület) előfordulása és halálozása alacsonyabb, mint az ülő foglalkozásúak között.

Az egyik érdekes londoni felmérés szerint a buszvezetők között kétszer olyan gyakori volt a szívinfarktus okozta halálozás, mint a hasonló korú kalauzok között. A különbséget azzal magyarázták, hogy az autóbusz-vezetők ülő életmódot folytatnak, és nagyobb idegi megterhelésnek vannak kitéve, mint a kalauzok, akik a londoni emeletes autóbuszokon sokat mozognak, és munkájuk is nyugodtabb. Később azonban kiderült, hogy az autóbusz-vezetők egyenruhájának mérete már munkába állásukkor nagyobb volt, mint a kalauzoké, amiből arra következtettek, hogy a kényelmesebb ülőfoglalkozást már eredetileg is a kövérebb emberek választják.

A testmozgás növeli a HDL- és csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, tágítja a vérereket, csökkenti a vérnyomást, könnyíti a testsúlyfelesleg leadását is.

A testmozgás hiánya és az elhízás között szoros az összefüggés, ezért minden korosztályban javasolt a rendszeres fizikai aktivitás: a hét minél több napján legalább félórás fizikai aktivitás végzése.

Az egészséges emberek heti 4-5 alkalommal 30-45 percig végezzenek olyan aktivitást, amelynek során az átlagos maximális szívfrekvenciájuk 60-75%-át elérik (a maximális szív-frekvencia = 220 mínusz az életkor, tehát egy 40 éves embernél az elérendő átlagos pulzusszám percenként: [220 – 40] x 0,6 = 108).

A szív- és érrendszeri betegek terhelhetőségének a mértékét előzetes terheléses vizsgálat alapján a kezelőorvos állapítja meg!

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]