Tudja meg, hogyan alakulhat ki a szívinfarktus

586
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívinfarktus majdnem minden esetben az érelmeszedés talaján kialakult szűkület hirtelen, vérrög (thromhus) általi elzáródása következtében jön létre. Az akut vérrögképződést, illetve vérlemezke-összecsapzódást szinte mindig a kötőszövetes plakk berepedése, felszínének sérülése, esetleg a belsejében keletkezett bevérzés indítja el.szivroham-szivinfarktus-2

Hogyan alakul ki a szívroham?

puha, zsírokban gazdag, kötőszövetben szegény plakkok a legveszélyesebbek. Az akut érelzáródásnak megfelelően a mögöttes szívizomterületek vérellátása kritikus mértékben csökken. Ez sejtelhaláshoz vezet. Az elhalt terület nagysága mindenekelőtt az elzáródott ér ellátási területének függvénye. Értelemszerűen a koszorúerek eredéséhez közeli elzáródás nagyszámú szívizomsejt pusztulásához, következésképpen kiterjedt infarktushoz vezet.

Egy adott szívizomterület vérellátásában, csekély mértékben ugyan, de a környezetben lévő, s más koszorúérágból eredő kisebb erek is részt vehetnek. Ez az ún. collateralis rendszer. Ennek fejlettsége számos tényező függvénye. Ha a veszélyeztetett területen fejlett a collateralis hálózat, a fő vérellátó ág elzáródása után is fennmaradhat oly mérvű keringés, amely mellett a sejtek életben maradhatnak.

Összefoglalva: az infarktus – tehát az elhalt szív-; izomterület nagysága – elsősorban az elzáródás helyétől, illetve a collateralis rendszer fejlettségétől függ. Közismert, hogy az emberi szívnek négy ürege van. Jobb és bal pitvart, illetve jobb és bal kamrát különböztetünk meg. A jobb szívfél a tüdőn át az ún. kisvérköri keringést, s ezáltal a vér gázcseréjét biztosítja. A bal pitvarba visszaérkező oxigéndús vért pedig a bal kamra összehúzódása juttatja a nagy vérkörbe, végső soron tehát a különböző szervekbe.

Szívünk egy élet során kiadós munkát végez. Ennek alapvető feltétele, hogy oxigén- és tápanyagellátása zavartalan legyen. Ezt a koszorúér- (coronaria-) rendszer biztosítja, mely a főütőérből (aorta) ered. Jobb és bal ág különböztethető meg. Ajobb koszorúér a jobb szívtelet, illetve a bal kamrának az alsó és hátsó falát, míg a bal ág a két kamra közötti sövényt, illetve a bal kamrának az elülső és oldalsó részét látja el.

Ennek az anatómiai struktúrának megfelelően alakulhat ki aztán jobb és/vagy bal kamrai szívinfarktus, elülső vagy hátulsó vagy alsó stb. fali érintettséggel. Értelemszerűen például a jobb coronaria elzáródása esetén a jobb kamra, illetve a bal kamra hátsó-alsó falának infarktusával számolhatunk.

Az elhalt szívizomsejtek helyén kötőszövetet képző sejtek aktiválódnak és beindul az intenzív hegszövetképződés. Ez heteken-hónapokon keresztül tartó folyamat. Természetesen az elhegesedett terület a szív pumpafunkciójában aktívan már nem vesz részt.

Minél nagyobb tehát az elhalt terület, annál kiterjedtebb a hegesedés, következésképpen az infarktus után annál gyengébb lesz a szív. E tekintetben pedig javulásra sem számíthatunk, hiszen a hegszövet helyén soha többet nem lesznek összehúzódásra képes szívizomsejtek.

A szívrohamot követő gyógyulási folyamat

Az infarktus utáni „gyógyulás” mértéke az elhalt terület nagyságán kívül a működőképes, élő szívizomzat állapotától, mindenekelőtt annak vérellátásától függ. A koszorúér-rendszer állapota tehát nem csak az infarktus előtti periódusban meghatározó, de legalább annyira jelentős az azt követő gyógyulási szakaszban is.

A hegszövetképződéssel párhuzamosan a szív anatómiai szerkezetét illetően is némiképp átalakul. Ezek részben mikroszkópos, részben makroszkópos, szemmel is megfigyelhető változások. Kiterjedtebb szívizomelhalás esetén a végleges anatómiai állapot kialakulásához akár egy évre is szükség lehet.

A szív ilyen jellegű strukturális átalakulása (remodelatio) energetikai és áramlásdinamikai szempontból egyaránt rendkívül kedvezőtlen. Ennek megfelelően a szívinfarktus kezelése kapcsán az ilyen változások megelőzése is rendkívül fontos feladat.

586
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]