Tudja meg, kiket veszélyeztet leginkább a koszorúartéria-betegség

603
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívbetegség nemzeti járvány – az Egyesült Államokban a férfiak és a nők első számú gyilkosa. Ha szívbetegségről vagy szívbajról beszélünk, valójában koszorúartéria-betegségrmellkasi-fajdalom-szivől, tehát arról a kórképről van szó, amelyben a szívet vérrel ellátó artériákat eltömi vagy elzárja egy sárgás színű viasz-szerű anyag, a plakk (ezt az állapotot atherosclerosisnak nevezik).

Ha az artériák nagyon beszűkülnek, súlyosan romlik a szív vér- és oxigénellátása, ami szívrohamhoz (infarktushoz) vezethet.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Egyes emberek bizonyos faktorok, pl. az életkoruk, a genetikai adottságuk vagy életmódjuk következtében hajlamosabbak a koszorúartéria-betegségre, mint mások.

A koszorúartéria-betegség kialakulásának veszélye az életkorral nő; az összes szívroham kb. 55%-a 55 éves kor után következik be. Az 55 éves kor előtt a férfiak körében nagyobb a koszorúartéria-betegség előfordulásának aránya, azonban a posztmenopauza korában lévő nők e tekintetben hamar utolérik a férfiakat.

A rassz ugyancsak rizikófaktor. A feketebőrű afro-amerikaiak körében nagyobb arányban fordul elő a ko-szorúartéria-betegség, mint a fehér lakosság körében.

Azok, akiknek a szüleinek, vagy testvérének 55 éves kora (nők esetén 65 éves) előtt szívrohama volt, koszorúartéria-betegség szempontjából automatikusan a nagyobb rizikójúak csoportjába kerülnek.

Életmódbeli rizikófaktorok

Az olyan változtathatatlan rizikófaktorokon kívül, mint a nem, az életkor és a rassz, vannak befolyásolható rizikótényezők is, amelyek ugyanolyan fontosak. Utóbbiak közé tartozik a dohányzás, a kövérség, az ülő életmód, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérkoleszterinszint.

Kevés az olyan ember, aki mentes minden rizikótényezőtől. Egy széles amerikai felmérés szerint a felnőtt lakosságnak több mint 80%-át terheli koszorúartéria-betegség szempontjából egy vagy több rizikótényező.

Szedje össze azonban a bátorságát: ha Önnek van is egy vagy több rizikófaktora, az nem jelenti okvetlenül, hogy szívinfarktust fog kapni. Igaz, hogy nem tudja megváltoztatni a génjeit, vagy a rasszát, ugyanakkor sok más rizikótényezőt befolyásolhat, és ha ezt megteszi, drámai módon csökkenti a koszorúartéria-betegség kialakulásának lehetőségét.

603
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]