Tényleg megelőzheti a vörösbor az infarktust?

582
HOZZÁSZÓLÁS:

A rejtélyes „francia paradoxon” már régóta foglalkoztatja a szívbetegség megelőzésével foglalkozó szakembereket. Hosszú ideje keresik annak magyarázatát, hogy azokon a vidékeken, ahol a vörösbort nagyobb mennyiségben fogyasztják, vajon miért regisztrálnak jóval kevesebb infarktust, mint ott, ahol nem fogyasztanak rendszeresen vörösbort.vorosbor1

Miért előzheti meg a vörösbor az infarktust?

A kutatók figyelmét egy gyomnövényben (japán kóró) nagy mennyiségben jelenlevő, gombaölő hatásáról (pl. peronoszpóra ellen) már régóta ismert hatóanyag keltette fel. A hatásért felelős vegyületet, a transz-rezveratrolt, más növényekben is megtalálták (szőlő, cékla, brokkoli).

A nagy előrelépés akkor következett be, amikor 1972-ben magas koncentrációban a kék szőlő héjában mutatták ki. A húsában nem! Az anyag útját követve azonban újabb nehézség támadt. A transz-rezveratrol és a már ismert, hozzá hasonló ígéretes hatású vegyületek, mint pl. a sztilbenoidok, bioflavonoidok, bioterpenoidok az élelmiszeranyagok feldolgozása során szinte eltűnnek és vele együtt az egészségvédő hatás is.

Egyes laboratóriumi és állatkísérletek elképesztően kiterjedt hatásokról adnak hírt.

Felsorolásszerűen:

  • antimutagén,
  • antioxidáns,
  • antiinflammatórikus (gyulladáscsökkentő),
  • antiallergiás,
  • analgetikus (fájdalomcsökkentő),
  • antibakteriális,
  • antivirális,
  • antileukémiás,
  • antikarcinogén tulajdonságokról lenne szó.

Ezek a hatások bárcsak az emberre is igazolhatóak lennének!

A kedvező hatás magyarázatául sokrétű lehetőség kínálkozik. Feltételezhető, hogy az anyag gátolja a vérrögképződést és javítja a zsíranyagcserét. A hatást a flavonoidoknak tulajdonítják. Ezek az íz- és színezőanyagok a növények védelmét szolgálják a különböző károsító hatásokkal szemben (baktériumok, gombák, rovarok, UV-sugárzás stb.).

A borban található flavonoidok közé számos anyag tartozik: flavonok, katechinek, antociánok, tanninok, hidroxi-fahéjsav, hidroxi-benzoésav és nem utolsó sorban a nevezetes transz-rezveratrol, ami a leghatékonyabbnak tűnik.

További vizsgálatokra van szükség

Tudományos szempontból a teendők köre arra a problémára szűkül, hogy milyen módon lehet a szükséges 5 mg/l rezveratrol tartalmat biztosítani a fogyasztásra előállított vörösborban. Ezzel egyenértékű lehetne az eredetivel azonos hatású szintetikus rezveratrollal végzett hatástani vizsgálat is.

Ennek megoldása nemcsak az előállítási technológia forradalmi megújítását jelentené, hanem az emberi betegség-megelőzés terén is előbbre léphetnénk. Ezáltal a borászat és a prevenció tudománya karöltve haladhatna az elérendő cél felé.

Az első lépést a borászat meg is tette! Tudunk róla, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutató Intézetében, az Orvostudományi Egyetemeken és a Borászati Kutató Intézetben dolgozó feltaláló-kutató biológusok, borászati kutatók, gyógyszerészek, vegyészek dolgoznak azon, hogy garantált rezveratrol koncentrációt tartalmazó vörösbor kerülhessen forgalomba, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Mindenki álláspontja: csak az a termék kerüljön palackozásra, amelyik a laboratóriumi igazolás emblémájával rendelkezik.

A következő lépés a megelőzéstudományé. Humán vizsgálatokban kell mérni a hatást (pl. antioxidáns kapacitás növekedése, oxidatív stresszreakció csökkenése stb). Ezt követően sokéves tömegvizsgálatokkal szükséges alátámasztani az infarktus kivédésének bizonyítékait. Ezzel a céllal indították a MARÉK MAURIS elnevezésű EU projektet, ami az étrendi antioxidánsok (köztük a rezveratrol) emberi egészségre gyakorolt hatását van hivatva tisztázni.

582
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]